© Nour Addine (links) en zijn truck die door de woestijn raast.

‘Magische’ truck van tv-maker/zakenman zit vast aan grens met Egypte: “Hopelijk kunnen we oudjaar in Antwerpen vieren”

De indrukwekkende ZaiTruck van Antwerpenaar Nour Addine Ayyoub staat al twee weken vast aan de grens tussen Soedan en Egypte. De succesvolle zakenman is op humanitaire expeditie van Kaapstad naar Antwerpen. Van zijn project Voices of Humanity is een docuserie in de maak.

karin vanheusden

De naar Zuid-Afrika uitgeweken Antwerpenaar Nour Addine Ayyoub heeft enkele jaren geleden de futurisch ogende ZaiTruck, een 6x6-voertuig van 10 meter lang, 3,3 meter hoog en 2,5 meter breed, voor zijn softwarebedrijf ZaiLab laten ontwerpen. Als promotiemateriaal om zijn nieuwste softwareprogramma’s voor contactcenters, de vroegere callcenters, wereldwijd te promoten. Maar omdat Ayyoub behalve een succesvolle zakenman ook een geëngageerde weldoener is, heeft hij zijn professionele ambities gekoppeld aan meer humanitaire. Met het project Voices of Humanity wil hij aan de hand van interviews de locals die hij onderweg van Kaapstad naar Antwerpen ontmoet, een stem geven. Zo wil hij “een erfenis van de wereldlijke diversiteit voor de komende generaties achterlaten”.

© RR

Bestuurder in het midden

Drie maanden geleden is de ZaiTruck in Kaapstad in Zuid-Afrika vertrokken. Ayyoub, zijn chauffeur Roelf Mulder en journalist/cameraman Dominique Vandenhoudt hebben intussen Namibië, Zambia, Tanzania, Kenia, Ethiopië en Soedan doorkruist. Aan de grens met Egypte is het fout gelopen. “De grenspolitie in Abu Simbel in Egypte wist niet echt wat ze met ons moesten doen”, zegt Nour Addine Ayyoub. “Ze hadden nog nooit zo’n truck met die afmetingen gezien. De bestuurder zit bovendien in het midden. Dat waren te veel uitzonderingen, dus moest de truck opzij. Maar het zou snel in orde komen. En toen gebeurde die aanslag. Een van de nieuwe maatregelen is een totaal verbod op 4x4-voertuigen, omdat die door terroristische organisaties gebruikt worden.”

Hoelang de ZaiTruck zal vastzitten, is niet te voorspellen. Dat ze de geplande overtocht van Alexandrië naar Italië op 5 december nog halen, is twijfelachtig. “Het plan was om tegen 20 december in Antwerpen aan te komen. We zien wel, we hopen wel dat we oudjaar in Antwerpen kunnen vieren.”

© rr

Frietje met een Duvel

Oudejaarsavond in Antwerpen vieren, met vrienden en familie, dat was het plan van Nour Addine Ayyoub. Gewoonlijk komt hij nog twee keer per jaar langs in zijn hometown. “Om een Duvelke te drinken en een frietje met mayonaise te eten. Het is een cliché, maar dat zijn wel de dingen die je echt begint te missen. Buiten de mensen, natuurlijk.”

In 1994 heeft de toen 27-jarige Ayyoub zijn appartement en zijn job als programmeur in Antwerpen opgezegd. Om een nieuw leven te beginnen in Zuid-Afrika, onder de zon. Het was een gok, maar de periode bleek goed gekozen. Een week nadat hij met zijn rugzak in Johannesburg aankwam, werd Nelson Mandela aangesteld als de nieuwe president van Zuid-Afrika. “Ik vond direct een job als programmeur en na drie jaar had ik mijn eigen softwarebedrijf. Dat liep vlot, in 2013 heb ik mijn zaak verkocht. Ik wilde beginnen genieten van mijn ‘pensioen’. Mijn vier kinderen zijn intussen opgroeiende tieners en twintigers, dus kon ik het wel wat rustiger doen. Maar dat was buiten mijn karakter gerekend. Ik werk graag, dus heb ik een nieuw bedrijf opgericht. ZaiLab is een bedrijf dat heel vernieuwende software ontwikkelt voor contactcenters.”

Enterprise

Nour Addine Ayyoub is ook gek van sciencefiction. Het inspireert hem. Daarom liet hij een grote overland truck ombouwen tot een soort Enterprise uit Star Trek. “De ZaiTruck is ideaal om de softwareproducten die mijn bedrijf aanbiedt, te demonstreren. Ik wilde ermee op tour, met als einddoel Orlanda in de VS, waar ik deelneem aan een grote softwarebeurs. Maar ik ben op zoek gegaan naar een verhaal dat voorbij het commerciële gaat. En gezien ik me al mijn hele leven engageer voor sociale projecten, heb ik de Ayyoub Foundation opgericht.”

Vanuit de Ayyoub Foundation is de expeditie Voices of Humanity ontstaan. Het idee is een serie van interviews in te blikken met mensen die de ZaiTruck op zijn trip van Kaapstad naar Antwerpen en Orlando ontmoet. “In de Zaitruck is een kleine studio ingericht waar mensen voor de camera hun verhaal kunnen doen. We hebben als vertrekpunt een tiental doodgewone vragen opgesteld. Wat is je droom? Wat betekent vrijheid voor jou? Wat maakt je verdrietig? Wat maakt je gelukkig? Wat kan deze truck doen voor jou en je dorp? Wie wil, pikt hier een aantal vragen uit en wij registreren de antwoorden.”

ATV-documentaire

Zoals verwacht trekt de enorme ZaiTruck overal waar hij stopt veel nieuwsgierigen. “De Zai-Truck doet iets met mensen, het lijkt wel iets magisch te hebben. We hadden verwacht dat we tijdens onze doortocht door Afrika veel problemen zouden tegenkomen, met bendes, politie en leger. Integendeel, we worden wel tegengehouden, maar dan door enthousiaste en nieuwsgierige mensen. Op die manier schiet de ZaiTruck zijn doel niet voorbij: waar we ook stoppen, we geven aanleiding tot gesprekken en dus tot bewustwording. Ook degenen die de truck binnenstappen, lijken betoverd. Het is alsof ze vergeten dat ze worden gefilmd waardoor ze heel rustig over hun leven, hun dromen, hun verdriet… vertellen. Ik hoor opvallend veel getuigenissen over genderongelijkheid en – ook in Afrika blijkbaar – grensoverschrijdend gedrag.”

Behalve het verzamelen van getuigenissen wil Ayyoub op termijn ook projecten opzetten om de lokale bevolking van dorpen die hij is gepasseerd te steunen. Van zijn expeditie wordt een driedelige documentaire gemaakt voor ATV en de themazender Evenaar.

www.facebook.com/zaitruck