Sluiting ‘jungle van Calais’ geëist: “We hebben nood aan onmiddellijke beveiliging”

Duizenden demonstranten gaan de sluiting van het vluchtelingenkamp van Calais eisen, onder meer met een blokkade van belangrijke wegen.

jvt

Om 06.30 verzamelden boeren en truckers in Boulogne-sur-Mer en in Loon-plage (Noord-Frankrijk), in de buurt van Duinkerke.

“Je houdt van je stad, van je haven. Je wil dat de situatie in Calais verandert. Ondanks de aankondigingen van de minister van Binnenlandse Zaken, is de veiligheid niet gewaarborgd”, zo zegt le Grand rassemblement du Calaisis op zijn Facebookpagina, die zichzelf een apolitieke burgerbeweging noemt.

Volgens de organisatoren worden bij twee langzaamaanacties bijna 80 vrachtwagens en honderden tractoren ingezet.

“We hebben nood aan een onmiddellijke beveiliging. Als de ontmanteling binnen drie maanden gebeurt, zijn dat drie maanden van nieuwe gevallen van agressie tegen de vrachtwagenbestuurders of van geweld tegen individuen”, klinkt het bij David Sagnard, de voorzitter voor Pas-de-Calais van de FNTR (Fédération nationale des transports routiers).

Om 09.00 zullen de handelaars van Calais samen met de havenwerknemers een menselijke ketting vormen in de buurt van het Stade de l’Épopée. Om 10.00 uur komen de vrachtwagens en tractors de deelnemers aan de ketting ophalen en gaat de tocht verder richting het eindpunt. Dat is de afslag naar de Kanaaltunnel, waar de manifestanten de A16 willen blokkeren.

Cazeneuve kondigde vrijdag aan dat het kamp in Calais “zo snel mogelijk” dichtgaat, maar gaf geen datum op. In het kamp leven volgens de overheid 6.900 migranten, volgens de organisatie meer dan 9.000.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer