Direct naar artikelinhoud
Film

Bent Van Looy: “Ik ben wel wat tegenvallende cijfers gewoon”

Bent Van Looy: “Ik ben wel wat tegenvallende cijfers gewoon”
Beeld Wouter Van Vooren

Wie het stemgeluid van Bent Van Looy mist nu Culture Club (voorlopig?) van het scherm verdwenen is, moet zich naar de bioscoop haasten. In Paddington 2 neemt Van Looy opnieuw de stem van de iconische knuffelbeer voor zijn rekening. 

Dat hij onlangs in Zweden was, vertelt Van Looy. En dat hij daar, samen met vrouw en kind, het attractiepark rond de figuren van Astrid Lindgren heeft bezocht. "Op een gegeven moment zaten we in een treintje dat langs een aantal scènes uit de boeken van Astrid Lindgren reed. Hoewel dat kleine tafereeltjes waren, uitgevoerd in een soort papier-maché, zat ik er met tranen in de ogen naar te kijken." Om maar te zeggen dat de liefde voor goede kinderliteratuur groot is bij Van Looy. 

Net daarom had hij vier jaar geleden wat koudwatervrees om in het Paddington-filmproject te stappen. "Het is altijd afwachten hoe zo'n iconisch boekenfiguurtje er in filmvorm gaat uitzien. Ik had schrik dat ze Paddington niet met het nodige respect zouden behandelen." De eerste stills van de film waren genoeg om Van Looy te overtuigen. "Ik zag aan zijn blik meteen dat Paddington ook op het witte doek geen domme stripbeer zou worden." 

‘Ik zag aan zijn blik meteen dat Paddington ook op het witte doek geen domme stripbeer zou worden’
Bent Van Looy

Kwestie van ritme

Ondertussen is Paddington aan zijn tweede film toe. En opnieuw is Van Looy van de partij. "De tweede film is nog leuker geworden. In de eerste film was er tijd nodig om de personages te zetten. Dat was nu niet meer nodig, waardoor je meteen in het verhaal kan duiken."  

De producenten van de film kwamen eigenlijk per toeval bij Van Looy terecht. "Ze vonden blijkbaar dat ik op een of andere manier op Paddington leek." Al was het ook wel een gok om de muzikant de stem van het beertje te laten dubben. "Ik had dat soort dingen nog nooit gedaan." Maar eens  in de studio bleek Van Looy er het verrassend goed van af te brengen. "Zo'n stem inspreken is vooral een kwestie van ritme. En laat ik daar als drummer nu wel wat ervaring mee hebben." 

Kwestie van ritme
Beeld Wouter Van Vooren

Naast het afschuimen van feestelijke Paddington 2-premières houdt Van Looy zich tegenwoordig ook bezig met het voeren van gesprekken over de toekomst van Culture Club, het Canvas-programma waar hij samen met Sofie Lemaire het gezicht van is. Het cultuurprogramma had in het tweede seizoen te kampen met tegenvallende kijkcijfers, waardoor de toekomst ervan nu ter discussie staat. "Jammer", vindt Van Looy. "Niet alleen omdat ik het zelf een heel fijn programma vind om aan mee te werken, maar ook omdat ik vind dat een programma als Culture Club echt essentieel is in het zendschema van een openbare omroep."

‘Ik ben een muzikant die platen moet zien te verkopen in digitale tijden. Ik ben wel wat tegenvallende cijfers gewoon’
Bent Van Looy

Tegenvallende cijfers

Of hij dan zelf niet geschrokken is van de kijkcijfers van het tweede seizoen, willen we weten. "Ik ben een muzikant die platen moet zien te verkopen in digitale tijden. Ik ben wel wat gewoon wat tegenvallende cijfers betreft. (lacht) Er wordt nu steeds verwezen naar die ene uitzending die amper 28.000 kijkers haalde. Maar daar wordt dan niet bij verteld dat Culture Club drie keer wordt uitgezonden en dat het ook online te bekijken is. Zo bereiken we met elke aflevering zowat 100.000 kijkers, dat zijn er ongeveer evenveel als bij het eerste seizoen." 

Wat niet betekent dat er niet nagedacht kan worden over nieuwe manieren om Culture Club vlotter tot bij de kijker te brengen. "We vragen onze kijkers nu om op woensdagavond, om half elf, een uur te gaan zitten voor Culture Club. Is dat te veel? Misschien moeten we het programma opknippen om het daarna in kleinere brokken te serveren." 

Al is Van Looy niet de grootste fan van dat plan. "Net door een programma als Culture Club helemaal uit te kijken, kom je in contact met nieuwe dingen. Dat vind ik heel belangrijk." Zeker in Facebook-tijden, waarin uitgekiende algoritmes steeds beter worden in het ons aanreiken van dingen die we sowieso al leuk vinden. "Je merkt dat mensen steeds meer in hun eigen bubbel leven", zegt Van Looy. "Een programma als Culture Club kan een middel zijn om die te doorprikken." 

Iets afkraken op papier blijkt een stuk grappiger te zijn dan hetzelfde te doen op tv
Bent Van Looy

Ook op de toon van het programma kwam de voorbije weken kritiek. Culture Club zou te veel een goednieuwsshow zijn waarin niet of amper plaats is voor kritiek. "We hebben nochtans geprobeerd kritiek een plaats te geven", reageert Van Looy. "Ik vind kritiek heel belangrijk. Soms vind ik het lezen van een muziekrecensie bijna leuker dan het luisteren naar het album zelf. Maar iets afkraken op papier blijkt een stuk grappiger te zijn dan hetzelfde te doen op tv. Kritiek op tv komt snel aanvallend en heel persoonlijk over. Je hebt ook maar een uur zendtijd. Kan je die niet beter besteden aan dingen waar je mensen enthousiast over wil krijgen?"

Paddington 2 loopt vanaf 6/12 in de zalen.