© Joris Herregods

Medewerker Inburgering schrijft open brief aan Duchateau: “Ik ben diep teleurgesteld”

“Het frustreert mij dat schepen Fons Duchateau alle schuld in het kamp van de vluchtelingen, van de moslims blijft leggen”, schrijft Lech Schelfout, medewerker Inburgering bij Atlas in een open brief aan de schepen.

KVH

‘Beste mijnheer Duchateau, als schepen van Inburgering bent u mijn werkgever’, begint Lech Schelfout, educatief consulent bij Atlas, het Antwerps agentschap voor Inburgering en Integratie, zijn open brief op Facebook. Met die brief reageert hij op het interview met Duchateau zaterdag in De Standaard.

“Ik was opnieuw, want dit is niet de eerste keer, erg teleurgesteld in de uitspraken van de schepen”, zegt Lech Schelfout aan de telefoon. “Alsof alleen de vluchtelingen, de anderstaligen, verantwoordelijkheid dragen in de problemen van vandaag. Schepen Duchateau weet intellectueel veel beter, het is duidelijk dat dit puur electorale retoriek is om zijn kiespubliek te paaien. Dat is jammer.”

© Bas Bogaerts

“Zijn gefrustreerd discours steekt trouwens schril af tegen het beleid dat zijn partij voert. Nooit eerder zijn er zo veel middelen vrijgemaakt voor inburgering en lessen Nederlands. Nog nooit had ik zo veel collega’s die anderstalige ouders konden begeleiden bij de inschrijving van hun kinderen op school. Waarom voert hij geen promotie voor dit beleid, maar maakt hij van die mensen zondebokken?”

In zijn open brief nodigt Schelfout schepen Duchateau uit een kijkje te komen nemen in Atlas. “Dan zou hij zien dat we de mensen niet bij hun nekvel moeten grijpen om ze naar de Nederlandse les te sturen, zoals hij beweert. Ze zien het belang echt wel in. Volgens mij zijn de erkende vluchtelingen in Antwerpen-Noord niet het probleem, maar wel Jan met de pet van onder de kerktoren in Bommerskonten. Jan is geen slechte kerel, maar hij heeft nog nooit een vluchteling, een moslim gezien. Angst is des mensen, maar door op dat buikgevoel in te spelen, geraken we er niet. Ik heb de schepen daarom voorgesteld vanuit Brasschaat, Brecht en Kalmthout diversiteitsuitstappen naar Antwerpen te organiseren. Of te praten met zijn partijgenoten-ministers om te zorgen voor praktijktests, quota en boetes voor wie discrimineert op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld.”

Dat Lech Schelfout het misschien zal moeten gaan uitleggen bij ‘zijn werkgever’ deert hem niet. “Ik sta voor 100 procent achter mijn uitspraken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER