Rudy Vandenborre
Volledig scherm
Rudy Vandenborre © Alloo in de Buitenlandse Gevangenis

Belg in Amerikaanse cel smeekt: "Haal me hier weg"

Een patstelling is het. Rudy Vandenborre (55), die in de VS levenslang kreeg na een dubbele moord, wil niets liever dan overgebracht worden naar een Belgische gevangenis. Maar die beslissing ligt in handen van de gouverneur van Florida. Een signaal van de Belgische overheid zou kunnen helpen, maar onze justitieminister kan niets doen: "De VS is een soevereine staat. Wij komen niet tussen bij die beslissing."

  1. “Voor 20.000 frank maak ik iemand af”: hoe twee jongemannen drie gezinsleden vermoordden
    Play

    “Voor 20.000 frank maak ik iemand af”: hoe twee jongeman­nen drie gezinsle­den vermoord­den

    In de herfst van 1996 worden in Moorsel, een deelgemeente van Aalst, drie mensen van hetzelfde gezin vermoord. Frans Van den Steen, Maria De Smedt en hun dochter Alice worden de keel overgesneden. Het duurt twaalf dagen vooraleer de daders worden ontmaskerd. Als daders worden kleinzoon Kris De Pauw en zijn vriend Arnold Le Compte opgepakt. In deze nieuwe aflevering van de HLN-podcast De Kroongetuigen praten de nabestaanden van de slachtoffers en de speurders die het onderzoek voerden.
  2. PODCAST. De gruweldaden van ‘De Schrik van de Kempen’: “Hij heeft in zijn leven niets anders gedaan dan roven en moorden”
    De Kroongetuigen

    PODCAST. De gruwelda­den van ‘De Schrik van de Kempen’: “Hij heeft in zijn leven niets anders gedaan dan roven en moorden”

    “De misdaad zat in zijn familie. Hij heeft zijn leven lang niets anders gedaan dan roven en moorden”, zegt advocaat Luk Truyens over zijn meest beruchte cliënt, Petrus ‘Peerke’ Verhaert. De ‘schrik van de Kempen’ pleegde minstens vier moorden en talloze gewelddadige roofovervallen. Hij had ook nog andere misdaden op zijn palmares: “Hij verkrachtte een buurvrouw en zei dat hij haar kop zou afsnijden als ze hem zou verklikken.” Maar in 1995 werd hij zelf uit het Albertkanaal gevist, met schotwonden en een koord rond zijn middel. Luister hierboven naar de nieuwe aflevering van de bekroonde HLN-podcast ‘De Kroongetuigen’.