© Zahra Boufker

“Dan ook affiche bij strandstoelen”

De sinds begin deze maand verplichte waarschuwingsaffiche aan de deur van zonnebankcentra heeft niet meteen tot verzet of burgerlijke ongehoorzaamheid geleid. Wel zijn de uitbaters danig geïrriteerd door de maatregel en voelen ze zich geviseerd. Dat blijkt alleszins uit een rondvraag bij Limburgse zonnebankcentra. “Als de regering consequent is, dan moeten verhuurders van strandstoelen hetzelfde uithangen”, luidt het.

Zahra BOUFKER/Jozef CROUGHS/Chris NELIS

Sinds 1 december zijn zonnebankcentra verplicht om een affiche van minimum een A3-formaat tegen de deur of etalage te hangen waarop in het groot ‘Gebruik van zonnebanken kan huidkanker veroorzaken’ staat. Vergelijkbaar met de boodschappen op pakjes sigaretten, dus. Al willen ze die vergelijking in de zonnebanksector geenszins maken.

“De regelgeving rond het verhuren van zonnebanken was al heel streng”, zegt Joachim Pospich van Luna Sun in de Genkse deelgemeente Hoevenzavel. “De affiches met waarschuwingen hangen al langer uit. Het kom er nu op aan dat die groot aan de deur moet hangen. Ik vraag mij af wat voor zin dit heeft. Dit voelt aan als een pure heksenjacht. Het is trouwens een hypocriete maatregel. Lang in de zon liggen zonder beschermingsfilters is toch veel ongezonder? Waarom hangen er dan bij bijvoorbeeld verhuurders van strandstoelen of aan badplaatsen zulke affiches niet op?”

Geviseerd

Zaakvoerder Mustafa Aykum en zijn vrouw Rukiye Erzurumlu van zonnecenter Sunny Spot in Beringen vinden het logisch dat klanten moeten weten wat de eventuele gevolgen zijn van bruinen onder een zonnebank. “Het is in ieder geval veel gezonder dan hele dagen in de zon lopen”, zegt Rukiye. “Wij hanteren een controlesysteem dat de klant nauw opvolgt. Bovendien vragen we hen zich preventief in te smeren voor en na het gebruik van de zonnebank. Maar met deze zoveelste maatregel op rij voelen we ons echt geviseerd. Waarom sluit de overheid de boel niet helemaal als, zoals ze laat uitschijnen, een zonnebank toch zo gevaarlijk is? De verplichte affiche hangt bij ons al enige tijd.”

Kevin uit Beringen is klant bij Sunny Spot en vindt het niet slecht dat er een waarschuwing hangt. “Op jaarbasis kom ik zo’n twintig keer naar de zonnebank”, zegt Kevin. “Ik denk niet dat het gevaarlijk is. Als je op vakantie bent, geraak je toch ook al snel aan een weekje zon.”

Mehmet Guler van Sunnyspotvillage in Leopoldsburg was naar eigen zeggen nooit begonnen met een zonnebank als hij geweten had dat de regels zo zouden verstrengen. “Ik had vroeger een gelijkaardige zaak in Nederland”, zegt Guler. “Niemand die het daar heeft over afficheren en dan nog met de vermelding ‘kankerverwekkend’ en ‘gevaarlijk’. Bij Syntra in Hasselt heb ik een uitgebreide opleiding gevolgd over zonnen en zonnebanken. Het meest absurde is dat je niet eens mag vermelden dat zonnebanken naast het bezorgen van een kleurtje ook positieve gezonde effecten kan hebben, zoals het aanvullen van vitamine D. Vijftien procent van mijn klanten komt niet om bruin te worden maar omdat het helpt tegen nek- en rugpijnen. Ik heb al langer zo’n affiche hangen maar merk eigenlijk geen verschil in het aantal klanten.”

Teveel regeltjes

Kathleen Buteneers van Sunstudio in Sint-Truiden is niet tegen een verstrenging maar vreest dat de vele regeltjes de gebruikers zullen afschrikken. “Onze klanten zijn verplicht een arts te consulteren”, zegt Buteneers. “Ze moeten dan ook een attest voorleggen voor ze onder de zonnebank mogen. Informeren is goed maar de klant moet wel zijn vrijheid behouden in haar beslissing om onder een zonnebank te kruipen of niet. Als je teveel regeltjes gaat opleggen, schiet je je doel voorbij. Als je het nu vergelijkt met roken, worden wij veel strenger aangepakt.”

Zonhovenaar John Cornelissen heeft net omwille van de strengere regelgeving twee zonnebankcentra van de hand gedaan. “Zestien jaar lang heb ik eentje in Sint-Truiden en eentje in Zonhoven uitgebaat”, zegt Cornelissen. “Ik voelde de bui al hangen toen de eerste geruchten van de doktersattesten de kop opstaken. Alles werd strenger. De leeftijd werd opgetrokken van vijftien naar achttien jaar en de normen voor de lampen werden verengd. Je moet weten dat de investeringen oplopen tot 25.000 euro per bank. Dan heb ik het nog niet gehad over personeel en de huur. Als je moet bijleggen om rond te komen, dan weet je het wel.”

Sofia Gatsos van zonnestudio Ergoline in Genk heeft haar bedenkingen bij het verplicht uithangen van waarschuwingen. “We hebben les gehad van een huidspecialist”, zegt Sofia. “Die heeft ons duidelijk meegegeven dat één keer per week in de zonnebank minder gevaarlijk is dan drie weken zonnen tijdens een vakantie. Bovendien vraag ik mij af of die affichering wel helpt. Op de pakjes sigaretten staan ook waarschuwingen en angstaanjagende foto’s, maar ik heb echt niet het gevoel dat dit leidt tot minder rokers.”