© Shutterstock

Meerderheid Belgen is voor strenger rook- en alcoholbeleid

Roken in het bijzijn van kinderen? Bier drinken als je nog geen 18 bent? Weg ermee! De grote meerderheid van de Belgen is voorstander van een strenger beleid.

Veerle Beel

Acht op de tien Belgen vinden dat roken in het bijzijn van kinderen sowieso verboden mag worden. Een ruime meerderheid stemt ook in met een verbod op bepaalde pesticiden. Zeven op de tien vinden het een goed plan om alle soorten alcohol en dus ook bier te verbieden onder de 18.

Even groot is de instemming met bepaalde verplichtingen die de overheid zou kunnen opleggen, zoals: burgers dwingen om deel te nemen aan inentings­programma’s en het opsporen van kanker. Een kwart van de Belgen zou zulke maatregelen als een inbreuk op hun privacy zien, maar is toch bereid ze te aanvaarden. Voor zonnebanken en diesel knijpen we een oog dicht: minder dan de helft wil een verbod.

Meer preventie

Dat alles blijkt uit een bevraging van ruim 1.000 Vlamingen, Brusselaars en Walen door de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Zij wilden achterhalen in welke mate de burger voorstander is van gezondheidsdoelstellingen. Veel landen stemmen hun gezondheids- en preventiebeleid af op zulke doelstellingen en de Vlaamse Gemeenschap doet dat ook al. Denk aan preventie van suïcide en verslaving.

Op federaal vlak gebeurt dat nog niet. Minister Maggie De Block (Open VLD) heeft de ambitie wel opgenomen in haar beleidsnota voor 2018. De ziekenfondsen zullen daaraan moeten meewerken.

Wat de bevraging alvast duidelijk maakt, is dat een meerderheid van de Belgen vindt dat preventie in de eerste plaats de verantwoordelijkheid is van de persoon zelf. De burger schat zichzelf redelijk hoog in: zes tot zeven op de tien ondervraagden zeggen dat ze serieuze inspanningen doen om gezond te leven.

Van onze medeburgers hebben we een minder hoge pet op: een meerderheid vindt dat ánderen te weinig moeite doen om de kosten van de gezondheidszorg binnen de perken te houden.

En dus mag de overheid in­grijpen en is de Belg bereid om daaraan mee te werken. Twee op de drie zeggen dat ze graag zouden meewerken als ze jaarlijks een globale evaluatie van hun ­eigen gezondheid kunnen krijgen.

Kortingen op sportabonnementen zouden tot de helft van de min 35-jarigen verleiden. Een persoonlijke coach kan op de goedkeuring rekenen van vier op de tien in de middenleeftijd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer