Direct naar artikelinhoud
Milieu

Alternatief voor onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat heeft Belgisch randje

►Roundup mag nog vijf jaar verkocht worden in Europa.Beeld AFP

Als Frankrijk en Italië doorzetten met hun plannen om glyfosaat tegen 2020 te verbieden, dan staat een groepje Franse, Italiaanse en Belgische chemiebedrijven klaar om daarvan te profiteren.

en

Toen Frankrijk en Italië vorige maandag meldden dat ze het controversiële onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat tegen 2020 gaan verbieden, leek dat in eerste instantie een wat krampachtige reactie op de beslissing van het Europees Parlement om het product nog vijf jaar langer toe te laten. Maar de belofte van de Franse president Emmanuel Macron dat glyfosaat in Frankrijk wordt verboden "zodra er alternatieven voorhanden zijn" was niet op los zand gebouwd.

Frankrijk en Italië hebben wel degelijk een plan B: een natuurlijker product dat Monsanto's Roundup, een middel op basis van glyfosaat, uit de Europese markt moet drummen. Sinds 2015 zouden Belgen, Fransen en Italianen samenwerken om de agrotechreus uit Missouri te onttronen.

Beloukha

Het Europese alternatief is gebaseerd op pelargoonzuur, een natuurlijk product in planten, met name distels. De voornaamste producent is het bedrijf Jade bij Bordeaux, dat een exclusief leveringscontract heeft met Novamont, een Italiaans chemisch bedrijf. Jade is volledig in handen van een Belgisch bedrijf, Belchim Crop Protection. Zijn herbicide Beloukha bestaat voor 70 procent uit pelargoonzuur en werd in 2014 goedgekeurd in Frankrijk. Tussen juni en augustus keurde Italië vier plantverzorgingsproducten van het bedrijf goed.

Volgens Vincent Van Langendonck, commercieel manager bij Belchim, is pelargoonzuur "een natuurlijke oplossing voor glyfosaat, dat onkruid en mossen kan verdelgen". "Overheden kunnen best weleens geïnteresseerd zijn in een alternatief voor de chemische onkruidbestrijders die momenteel op de markt zijn."

Maandag stemden Frankrijk, België en Italië samen met zes andere landen tegen een nieuwe licentie voor glyfosaat. De stem van Duitsland was doorslaggevend en leidde tot een verlenging van de licentie met nog eens vijf jaar. De Duitse petrochemiereus Bayer staat op het punt Monsanto voor 66 miljard dollar over te nemen.

De beslissing van de nationale voedselveiligheidsexperts kwam er na een verhit debat over de vermeende kankerverwekkende eigenschappen van glyfosaat. In 2015 stelde het International Agency for Research on Cancer (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie dat het "waarschijnlijk" kanker veroorzaakt. Maar zowel de European Food Safety Authority als het European Chemicals Agency verklaarden dat glyfosaat veilig genoeg was om te gebruiken.

Tomaten en druiven

Volgens experts is pelargoonzuur weliswaar niet zo effectief als glyfosaat - het vernietigt de wortels niet - maar is het wel een uitstekend 'natuurlijk' alternatief.

In Italië sloot Novamont in 2015 een akkoord met Consorzi Agragi d'Italia, een koepelorganisatie van landbouwcoöperaties, om Beloukha in het hele land te verkopen voor de behandeling van tomaten en druiven. Novamont, waarvan onder meer dochterbedrijven van de oliegigant Eni aandeelhouders zijn en dat zelf pelargoonzuur produceert in Porto Torres op Sardinië, heeft de exclusiviteit voor de distributie van het bioherbicide.