Direct naar artikelinhoud
#metoo

De wereldberoemde dirigent en het kereltje van 15: James Levine beticht van jarenlang misbruik

► Chef-dirigent James Levine debuteerde in 1971.Beeld AP

James Levine, veertig jaar lang chef-dirigent bij de Metropolitan Opera in New York, wordt beschuldigd van aanranding. Hij zou van 1985 tot 1993 een jongeman hebben misbruikt. Eind vorig jaar pas stapte die met zijn verhaal naar de politie.

De Metropolitan Opera maakte zaterdag bekend dat het zelf een onderzoek gaat voeren naar zijn wereldberoemde dirigent James Levine. Hij wordt in een rapport van de politie van Illinois beticht van seksueel misbruik van een man die 26 jaar jonger was dan hij.

Hij zou de man op z'n vijftiende een mogelijke loopbaan in de muziekwereld hebben voorgespiegeld en daarna acht jaar lang hebben overladen met geschenken voor in totaal zo'n 50.000 dollar.

'Andere talenten'

De man is vandaag 48 en verklaarde tegenover de politie van Illinois dat hij zich pas op latere leeftijd begon te realiseren wat voor impact het misbruik had op zijn leven. Toen hij 16 was, zou de dirigent in een luxehotel in Lake Forest voor hem hebben gemasturbeerd en zijn geslachtsdelen aangeraakt. "Iets wat zich nadien honderden keren herhaalde", zo beschrijft de man in het rapport. "Hij vernederde me. Ik voelde me schuldig."

Nadat Levine de man telkens opnieuw wist te overhalen met beloften over gesprekken over muziek, nodige hij hem in 1993 uit voor een auditie in New York: "Daar zei hij dat ik geen enkel talent had als dirigent en beter kon gaan focussen op mijn andere talenten."

De aankondiging van een intern onderzoek door de Metropolitan Opera komt er nadat de New York Post een kopie in handen kreeg van het politierapport en erover berichtte.

"Dit kwam voor het eerst onder onze aandacht toen de politie van Illinois in oktober van vorig jaar een onderzoek opende", zei algemeen directeur Peter Gelb. "Op dat ogenblik zei James dat de aanklachten volledig vals waren, we hoorden verder ook niets meer van de politie. We moeten nu beoordelen of deze klachten waar zijn en, als dat zo is, actie ondernemen. Wij zullen ons eigen onderzoek voeren met externe bronnen."

Roddels, geruchten

Levine debuteerde bij de Metropolitan Opera in juni 1971. In 1973 werd hij benoemd tot chef-dirigent, iets wat hij veertig jaar zou blijven. Levine verzorgde een ontelbaar aantal nieuwe producties rond werken van Mozart, Verdi, Wagner, Strauss, Igor Stravinsky en Debussy. De laatste jaren kampte hij met gezondheidsproblemen. Nadat hij twee seizoenen miste, keerde hij in 2013 nog terug. Vorig jaar stopte hij als chef-dirigent.

Aantijgingen over seksueel misbruik van veel jongere mannelijke partners tegen Levine zijn bijna zo oud als zijn carrière zelf.

Johanne Fiedler, die 15 jaar woordvoerster was bij de opera in New York, schreef in 2001 in haar boek over de binnen het wereldje al jaren gekende verhalen: "Het begon in de lente van 1979 en deze verhalen kwamen met geregelde intervallen aan de oppervlakte. Telkens opnieuw moest de pr-dienst onvermoeibaar blijven wijzen op het weerkerende karakter van de roddels en het complete gebrek aan gronden."

In 1987 werd Levine op de geruchten aangesproken in een interview met The New York Times. Hij zei toen: "Ik heb geen flauw idee waar deze geruchten vandaan komen en waarom ze worden verspreid."

James Levine stond dit weekend nog steeds geprogrammeerd voor een opvoering van Tosca in de opera van New York op nieuwjaarsdag. Hij weigerde elke commentaar op de aantijgingen.