© ss - Belga

Belgische wetenschappers ontdekken nieuwe molecule die uitzaaiing van kanker kan voorkomen

Een team van onderzoekers van de universiteit van Louvain-La-Neuve onder leiding van Pierre Sonveaux heeft een nieuwe molecule ontdekt die veelbelovend lijkt in de strijd tegen kanker. “Het verdubbelt de kans dat er een doeltreffend medicijn ontwikkeld kan worden ter preventie van uitzaaiingen”, klinkt het bij de universiteit.

nkdr

Pierre Sonveaux bewezen in 2014 de rol van mitochondriën bij de vorming van metastasen, beter bekend als de uitzaaiingen van kanker. Testen op muizen bewezen toen al dat één molecule, mitoQ, in staat was om de vorming van metastasen te blokkeren.

Nu hebben de onderzoekers van de UCL een tweede molecule ontdekt die de vorming van metastasen tegenwerkt. En waar mitoQ een synthetische molecule was, is deze molecule (catéchine:lysine 1:2) van natuurlijke oorsprong. Ze wordt geproduceerd door een plant in Indonesië.

Beide moleculen werken doelgericht in op het mitochondrion in de cel en niet op de hele cel, zodoende valt enkel de energieproductie voor die cel stil. “Ze kunnen kanker voorkomen zich te verspreiden, maar kunnen het niet genezen”, vertelt professor Sonveaux aan RTBF. Hij heeft er wel goede hoop op dat in volgende testen de doeltreffendheid op verschillende soorten kanker bij muizen bewezen kan worden, ook in combinatie met chemotherapie.

Dat er nu twee moleculen zijn die veelbelovend lijken in de strijd tegen uitzaaiingen, is goed nieuws, want het is volgens Sonveaux nog onzeker dat ze allebei ook op mensen zullen werken. Toch heeft het Belgische farmabedrijf BePharbel al gezegd te willen investeren in het op punt zetten van een productieproces om de nieuwe molecule op een dag misschien op grote schaal, voor medicatie, te kunnen produceren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer