Direct naar artikelinhoud
Seksueel misbruik

Billy Bush: "Trump zei wel degelijk grab them by the pussy"

Billy Bush: 'We dachten dat het een comedy act was, maar nu weten we beter.'Beeld AP

De beruchte Access Hollywood-opname uit 2005 waarop de Amerikaanse president Donald Trump denigrerende seksuele uitlatingen over vrouwen doet, is wel degelijk echt. "Ja, hij zei 'grab ’em by the pussy'," schrijft Billy Bush, de interviewer die hem die woorden ontlokte, in een opiniestuk in The New York Times.

Billy Bush, de neef van ex-president George W. Bush en presidentskandidaat Jeb Bush, kwam zelf onder vuur te liggen na het uitlekken van de 12 jaar oude tape en verloor er zijn job bij de Amerikaanse televisiezender NBC door. Op de intussen beruchte opname zegt Trump tegen Billy Bush dat "vrouwen alles toelaten, als je bekend bent. Je kunt ze in hun kruis grijpen, je kunt alles doen". Bush begint vervolgens te lachen. Bush verklaarde achteraf zeer beschaamd te zijn over de opname.

'De pogingen van de president om de geschiedenis een andere draai te geven, hebben een open zenuw geraakt bij mij en de zeven andere getuigen '

Vorige week schilderde de president zijn uitspraken ineens af als 'fake news', wat nu stellig gecounterd wordt door Bush in het ontnuchterende opiniestuk.
"De pogingen van de president om de geschiedenis een andere draai te geven, hebben een open zenuw geraakt bij mij en de zeven andere getuigen van het gesprek", schrijft hij. "We dachten eerst even dat hij met zijn uitspraken een comedy act opvoerde, maar nu weten we beter."

Bush verwijst daarbij naar eerdere artikels in o.a. The Washington Post, waarin twintig vrouwen Trump beschuldigden van seksueel ongepast gedrag. De vrouwen hadden het over zoenen afdwingen, tegen de muur drukken en ongevraagd erogene zones betasten. Volgens de voormalig NBC-journalist vielen voor hem bij het lezen van dat artikel  op zijn plek. "Ik geloof die vrouwen", aldus Bush.

Het steekt Billy Bush dat Trump nu pogingen onderneemt om de geschiedenis te herschrijven, terwijl de vrouwen die met beschuldigingen naar voor kwamen niet genoeg aandacht kregen, en dat op een moment dat Amerika en de rest van de wereld in de ban zijn van het seksueel wangedrag van machtige topfiguren.

Voor de vrouwen die met hun verhalen naar buiten komen, heeft Bush nog een specifieke boodschap: "Ik zal nooit de angst kennen die jullie voelden of de frustratie dat je kortweg wordt ontslagen en een leugenaar wordt genoemd, maar ik weet veel over de angst om onverbiddelijk verbonden te zijn met Donald Trump. Jullie hebben mijn respect en bewondering. Jullie zijn 'culture warriors' in de voorhoede van een noodzakelijke verandering."

'Al die vrouwen liegen'

Trump herhaalde onlangs zijn argument dat hij gewoon wat onschuldige 'kleedkamerpraat' verkondigde tegen Billy Bush. Sarah Sanders, de woordvoerder van het Witte Huis, zei in een persbriefing een maand geleden: "De beschuldigingen zijn geklasseerd en genoeg beantwoord door de enorme steun voor president Trump en het feit dat hij nu in het Witte Huis zit." De 'officiële positie' van het Witte Huis omtrent de beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van president Donald Trump is, kort samengevat: al die vrouwen liegen.

Op de nieuwe beschuldiging van Billy Bush aan het adres van Trump werd nog niet officieel gereageerd.