© *

Genoeg van de chocolade, speculaas en mandarijntjes van de Sint? Dit kan je er nog mee doen

De Sint durft al eens langs te komen met heel wat mandarijntjes, chocolade en speculaas. Heb je nog heel wat over en weet je niet wat ermee aan te vangen? Dan bestaan er enkele gerechtjes waar je die restjes makkelijk in kunt verwerken. Zo is die tocht door de schoorsteen met al dat lekkers niet voor niets geweest.

flb

Restjes chocolade over? Wat dacht je van een chocoladefondue met donkere of bruine chocolade of een mousse met witte chocolade.

Chocoladefondue

Bereidingswijze:

De chocolade smelt je best au bain-marie of telkens 20 à 30 seconden in de microgolfoven tot die helemaal zacht, glad en lopend is. Snij vervolgens fruit zoals aardbeien, banaan, appel, druiven of ananas in stukjes. Zelfs restjes koekjes of speculaas kun je in de gesmolten chocolade onderdompelen. Dit is natuurlijk meteen ook een handige manier om de mandarijntjes die overschieten weg te werken.

Witte chocolademousse (recept via Lekker van bij ons)

Ingrediënten (voor 4 personen):

200 g chocolade200 g eiwit(ten)150 g suiker200 ml room4 muntblaadjeswater

optioneel: enkele verse frambozen

Bereidingswijze:

  • Breek de chocolade in een steelpan met dikke bodem en doe er een klein scheutje water bij. Laat de chocolade op een laag vuurtje smelten.
  • Klop intussen het eiwit stijf met de suiker en klop de room half op.
  • Haal de chocolade van het vuur, laat even afkoelen en roer er dan de room door. Spatel ten slotte voorzichtig het eiwit door de mousse voor een extra luchtig resultaat.
  • Giet de chocolademousse in glazen of kommetjes en zet in de koelkast om af te koelen.
  • Versier met enkele framboosjes en een takje verse munt.

Confituur van mandarijn en appel (via Madame Confituur)

Ingrediënten (voor 3 potjes van 230 ml):

350 ml sap van mandarijnen (ongeveer 12 stuks) (uitpersen zoals een sinaasappel)300 g moesappels (liefst zure, zonder schil en zonder klokhuis)4 takjes muntsap van 1 limoen340 g confituursuiker (verhouding 2:1)

Bereidingswijze:

  • Snijd de appels in kleine stukjes en besprenkel ze onmiddellijk met het limoensap. Doe de appelstukjes samen met de munt en het mandarijnsap in een ruime kom. Ook de suiker mag erbij. Roer goed om en dek de kom af. Plaats alles in de koelkast en laat een nachtje staan.
  • Giet de volgende ochtend het fruitmengsel in een ruime kookpot. Zet op het vuur en warm op. Laat alles 3 minuten stevig doorkoken. Neem de kookpot van het vuur en doe de stollingstest. Dit doe je door een klein bordje in de koelkast te zetten voordat je begint. Haal het bordje uit de koelkast en schep er een eetlepel hete confituur op. Laat dat 1 tot 2 minuten afkoelen en hou het bordje schuin. Als de confituur een vaste consistentie heeft dan is deze voldoende ingekookt. Anders moet die nog wat langer koken. Schuim af met een schuimspaan als dat nodig is.
  • Haal de takjes munt er zo veel mogelijk uit. Neem een pureestamper en maak de appelstukjes fijn. Giet de hete confituur onmiddellijk in propere glazen potjes. Vul ze netjes tot aan de rand. Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer ze om en laat afkoelen.

Mocktail met Crodino en mandarijn (via Jamie Magazine)

Ingrediënten (voor 4 personen):

crushed ice (maal ijsblokjes fijn tussen een theedoek op een plank)9 mandarijnen4 flesjes Crodino, dat is een alcoholvrij Italiaans bitterzoet aperitiefdrankje4 blaadjes verse munt

Bereidingswijze:

  • Vul 4 whiskyglazen voor de helft met crushed ice en zet apart. Pers 8 mandarijnen uit en verdeel het sap.
  • Snijd van de overgebleven mandarijn 4 schijfjes en doe 1 schijfje in elk glas. Schenk in ieder glas 1 flesje Crodino en serveer met verse munt.

Sinterklaas brengt ook vaak speculaas mee in zijn grote zak. Heb je je buikje al rond gegeten aan de koekjes? Dan kun je misschien de speculaas eens gebruiken in een ontbijtsmoothie of een kindvriendelijke tiramisu.

Speculaassmoothie (via veganchallenge.nl)

Ingrediënten (voor 1 persoon):

1 banaan50 gram speculaas of een handvol pepernoten30 gram havermout250 milliliter amandelmelkSnuf kaneel

Bereidingswijze:

  • Doe bananen, speculaas, havermout en amandelmelk in de blender en pureer. Serveer in een groot glas en bestrooi met wat kaneel.
  • Tip: gebruik bevroren bananen voor een extra romig effect. Pel bananen, vries ze in een plastic zakje in en haal ze een half uur voor gebruik uit de vriezer.
 

Een bericht gedeeld door Nadia (@nanegam) op

Tiramisu voor kinderen én hun ouders natuurlijk (recept via Francesa Kookt)

Ingrediënten (voor 4 à 6 personen):

4 scharreleieren100 gr fijne suiker250 gr mascarpone losgeklopt en op kamertemperatuur100 ml chocolademelk2 tl amandelextract20 speculaasjescacaopoeder en speculaasbrokken om te garneren

Bereidingswijze:

  • Splits de eieren. Klop de eidooiers met de suiker tot je een schuimig mengsel hebt en de suiker is opgelost. Schep hier de mascarpone door. Klop vervolgens de eiwitten stijf en spatel dit rustig door het mengsel.
  • Meng de chocolademelk met het amandelextract. Dompel hier de speculaasjes in en leg ze op een bord.
  • Neem een glazen schaal en leg onderop een laag met de speculaasjes naast elkaar. Schep hier de helft van het mascarponemengsel op en verdeel gelijkmatig. Daar komt weer een laag speculaasjes op en de rest van het mascarponemengsel. Strijk dit nog even mooi glad. Bestrooi met wat cacaopoeder en verdeel er brokken speculaas over.
  • Zet de tiramisu minstens een halve dag, maar liefst een dag in de koelkast.
 

Een bericht dat is gedeeld door @flo.lcp op

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer