© REUTERS

Doorbraak wenkt in Brexit-onderhandelingen: “Akkoord over Ierse grens”

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft maandagmiddag de Britse premier Theresa May ontvangen voor een cruciaal onderhoud over de boedelscheiding tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. Intussen melden Britse media dat een compromis zou bereikt zijn over de toekomst van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, één van de grootste knelpunten in de Brexit-onderhandelingen.

lbo

Juncker en May bespreken tijdens een werklunch oplossingen voor de laatste obstakels in de onderhandelingen over de echtscheiding. Voor aanvang meldden Britse media dat een compromis in de maak is over de Ierse grenskwestie. De Britten zouden garanderen dat de regels en normen aan beide kanten van de grens blijvend op elkaar afgestemd zullen worden. Dat moet vermijden dat er na de Brexit van eind maart 2019 opnieuw een ‘harde grens’ ontstaat tussen Ierland en Noord-Ierland.

© AFP

Wanneer de Brexit in maart 2019 een feit is, wordt de grens met Groot-Brittannië een Europese buitengrens. De grens tussen het Britse Noord-Ierland en Ierland zal dus de grens vormen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. Wanneer er een ‘harde grens’ tussen beide zou worden opgetrokken, vreest men dat de Noord-Ieren, die vooral tégen de Brexit stemden, in opstand zullen komen. Langs de andere kant moet er sowieso wel iets van grenscontrole zijn om te vermijden dat via Ierland Europese producten zomaar het Verenigd Koninkrijk binnen kunnen. Maar er zou nu dus een oplossing bereikt zijn over die Ierse grens.

Zo zou er een harmonisering van de regels op het volledige Ierse eiland komen, een verderzetting van de situatie zoals ze vandaag is dus. Noord-Ierland zou binnen de Europese interne markt blijven. Er zouden ook grenscontroles komen aan de buitengrenzen van Noord-Ierland, waar Groot-Brittannië verantwoordelijk voor wordt.

Nog op zoek naar akkoord over rechten Europese burgers

May legde maandag bij haar aankomst aan de zetel van de Europese Commissie geen verklaringen af. Een compromis over de Ierse grenskwestie zou een grote doorbraak betekenen. Vorige week verluidde al dat de Europeanen en de Britten op de goede weg zijn om een financiële schikking te bereiken. Daarnaast moeten ze ook nog een vergelijk vinden over de vrijwaring van de rechten van Europese burgers in Groot-Brittannië.

“50 procent kans op doorbraak”

Na haar onderhoud met Juncker trekt May naar Europees president Donald Tusk. Eind volgende week beslissen Tusk, Juncker en de regeringsleiders van de 27 overige lidstaten of de gesprekken over de boedelscheiding voldoende opgeschoten zijn en het licht op groen kan voor de onderhandelingen over de toekomstige handelsrelaties. Woensdag buigt de Europese Commissie zich al over die vraag.

Juncker ontving maandagochtend reeds een aantal zwaargewichten uit het Europees Parlement. Zij toonden zich relatief optimistisch. Hoofdonderhandelaar en liberaal fractieleider Guy Verhofstadt schatte de kans op een doorbraak op 50/50. Volgens de Duitse christendemocraat Elmar Brok staan er nog “één, twee wezenlijke punten” open.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer