Minister Vandeurzen wil vast dagtarief in rusthuis, maar critici vrezen prijsexplosie

© belga

Vlaanderen staat aan de vooravond van een enorme vergrijzingsgolf. Om aan de grotere zorgbehoeften van de Vlaming tegemoet te komen, investeert minister van Welzijn Jo Vandeurzen extra in woonzorgcentra. Ook een vast dagtarief, een regelmatig terugkerende eis van ouderenorganisaties, maakt deel uit van zijn plannen. Maar critici vrezen dat dit zal leiden tot hogere prijzen.

Tex Van berlaer

Het totale budget voor woonzorgcentra bedraagt vandaag iets meer dan 2 miljard euro en er zijn in totaal zo’n 80.000 plaatsen beschikbaar. In de periode 2015-2019 zullen er 9.802 woongelegenheden erkend zijn en tegen 2025 komen daar nog eens 8.334 bedden bij. Dat is een inspanning van 283 miljoen euro in tien jaar tijd. Dat staat in de conceptnota van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), die ook investeert in extra personeel.

Deze investeringen spelen in op de snelle vergrijzing van de bevolking. Is 17 procent van de Vlamingen vandaag 67-plusser, dan zal dat percentage al 24 procent bedragen in 2040.

Het meest in het oog springende voorstel in de nota van Vandeurzen is de vaste dagprijs in woonzorgcentra. Zo zullen nieuwe bewoners op voorhand weten hoeveel ze per dag zullen betalen. “Niet dat de prijzen nu onverwacht de pan uitswingen, maar we willen risico’s op grote schommelingen indammen”, aldus het kabinet-Vandeurzen. De prijs zal tussen 1,5 en 2 jaar vastliggen. Dat is nu de gemiddelde verblijfsduur van een bewoner.

(lees verder onder de afbeelding)

© NB infografiek

Huis verkopen

De oppositie vreest dat dit systeem zal leiden tot hogere prijzen, omdat rusthuizen eventuele verrassingen willen voorkomen door klanten op voorhand meer aan te rekenen. Volgens professor Anja Declercq (KUL), gespecialiseerd in zorgonderzoek, is dat niet uit te sluiten. “En de dagprijs ligt nu al meestal hoger dan het pensioen. De meeste mensen moeten hun spaargeld aanspreken, of hun huis verhuren of verkopen. Maar als de minister zoals aangekondigd meer zal investeren in personeel, dan kan die dagprijs misschien naar beneden.”

Ouderenbeweging Okra is alvast tevreden. “Het vaste dagtarief is altijd een van onze speerpunten geweest. We willen niet dat bejaarden vandaag of morgen slachtoffer worden van onverwachte prijsschommelingen.” Vlozo, het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk, dat meer dan 160 rusthuisuitbaters vertegenwoordigt, is het idee genegen, maar pleit voor voorwaarden. “Zo moeten we de prijs kunnen verhogen wanneer de bewoner naar een grotere kamer verhuist, of bij infrastructuurwerken in en rond het rusthuis”, zegt gedelegeerd bestuurder Véronique De Schaepmeester.

Minister Vandeurzen zal het voorstel nu samen met de sector onderzoeken, om dan “in de loop van 2018” te kunnen landen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen