© Patrick De Roo

Ben Weyts belooft dat beide liften van Voetgangerstunnel weldra weer werken

Er is eindelijk licht aan de het einde van de Voetgangerstunnel. Na een maandenlang defect werkt de lift van de Sint-Annatunnel op Linkeroever opnieuw. De lift op Rechteroever zal ten laatste op 19 september weer in werking treden. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts.

JoRo

De fiets- en voetgangerstunnel onder de Schelde in Antwerpen is een stukje wondermooie, maar sterk verouderde infrastructuur. Fietsers en voetgangers ondervinden al enkele maanden hinder door defecte liften. “Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft persoonlijk geijverd voor een oplossing van het aanslepende probleem”, zo klinkt het in een persbericht. “Fietsers moeten kunnen rekenen op betrouwbare infrastructuur om de Schelde over te steken”, zegt Weyts.

Op korte termijn is er nu een concreet perspectief. De lift op Linkeroever werkt sinds vorige vrijdag opnieuw. De lift op Rechteroever wordt momenteel aangepakt en zal ten laatste op 19 september weer in werking treden.

Ingrijpende werken nodig

Er zijn ingrijpende werken nodig om de liften weer te laten functioneren. Zo moeten er defecte onderdelen vervangen worden, er moet een nieuwe kabel geïnstalleerd worden en de schacht moet volledig gereinigd worden.

Op langere termijn komt er een structurele oplossing. Vlaanderen investeert 2,5 miljoen euro in een complete vernieuwing, met respect voor het historisch uitzicht van de liften. De procedure voor de drastische vernieuwing is opgestart, zodat er in de tweede helft van 2017 echt begonnen kan worden aan de werken. Midden 2018 moeten de gloednieuwe liften operationeel zijn.

“Ik wil fietsen maximaal aanmoedigen”, zegt Weyts. “Dat betekent dat het gedaan moet zijn met liften die om de haverklap stuk zijn. Ik investeer hier gericht in betere infrastructuur”.

© JHS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER