© hbvl

Progeria-patiënt Michiel vindt job dankzij oproep in ‘Gert Late Night’: “Hij heeft weer een doel in zijn leven”

De Diepenbeekse progeria-patiënt Michiel Vandeweert (19) heeft zijn eerste job beet. “Dankzij een oproep die ik deed in ‘Gert Late Night’ kon ik aan de slag bij elektrozaak Selexion Lipa in Diepenbeek”, zegt Michiel, die gisteren begon aan een stageperiode van acht weken. Als alles volgens plan verloopt, komt hij daarna vast in dienst.

Joos Meesters

Voorbije zomer zat Michiels middelbareschooltijd erop. Terwijl veel van zijn vrienden voortstuderen, wilde Michiel liever aan het werk. Een job als kok leek hem wel wat, maar uiteindelijk belandde hij bij elektrowinkel Selexion Lipa in Diepenbeek.

“Ik ben heel blij dat ik een job heb”, zegt Michiel. “De eerste dag is goed meegevallen. Ik heb een paar klanten geholpen en ik maak pc’s klaar voor verkoop. Ik heb geen opleiding in deze sector, maar ik game zelf veel - soms tot zes uur per dag - en ben vaak met computers bezig. Ik mag wel zeggen dat ik er redelijk goed in ben.”

Slim en beleefd

Aanvankelijk verliep Michiels zoektocht naar werk moeizaam. “Eerst kwam er niet veel reactie”, zegt hij. “Totdat ik een oproep deed in ‘Gert Late Night’ (de talkshow van Gert Verhulst op Vier, nvdr.).”

“Ik had die oproep gezien”, zegt Miranda Liebens, zaakvoerder van Selexion Lipa. “Michiel zei dat hij een job zocht in de IT-sector. Ik heb een mailtje gestuurd en hij is op gesprek gekomen. Ik was aangenaam verrast. Michiel is nog maar negentien, maar heel slim en beleefd. Hij was ook meteen aan het meedenken met onze plannen. Het was een erg positief gesprek.”

Voorlopig doet Michiel een betaalde stage. “We willen hem niet overbelasten”, zegt Liebens. “Hij komt nu drie uur per dag en we gaan kijken hoe hij dat verteert. In februari loopt zijn stage af. Als het meevalt, kan hij dan in dienst komen onder het GIBO-statuut, voor personen met een arbeidsbeperking.”

Troef

Michiels kennis van games is een troef. “We willen een afdeling met games uitbouwen in onze winkel”, zegt Liebens. “De ervaring van Michiel kan daarbij goed van pas komen.” Zijn kleine gestalte zou dan weer een nadeel kunnen zijn. “Hopelijk gaan klanten hem niet als een kind behandelen”, zegt Liebens. “Misschien zal dat ooit gebeuren, maar tot nu was het alleszins geen probleem”, zegt Michiel. Ook een pc tillen is moeilijk voor Michiel. “Maar we zijn een open en collegiaal bedrijf. Zijn zeven collega’s gaan er alles aan doen om hem te helpen waar nodig”, zegt Liebens.

Een berichtje op de Facebookpagina van Selexion Lipa maakte alvast enthousiaste reacties los. Ook Michiels moeder Godelieve is tevreden. “Michiel keek erg uit naar een job. De jongste tijd zat hij veel te gamen en te niksen. Nu heeft hij opnieuw een doel in zijn leven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER