Die ochtend in de supermarkt: “Een stokbrood, een fles wijn en een schilderij van 500.000 euro, alstublieft”

© fvv

Het duurste product in Cru op de Kouter in Gent is niet meer de fenomenale Spaanse ham. Aan de muren van de luxe-supermarkt hangen nu gigantische kunstwerken. Dat van Xavier De Cock heeft een geschatte waarde van ongeveer een half miljoen euro.

Jan Claeys

Je kan er niet naast kijken als je met de roltrap beneden in Cru aankomt. Twee gigantische schilderijen, boven de bakkerij en boven de automatische kassa’s. Een ideetje van Francis Maere, galerie-houder wat verder op de Kouter. “We willen in de toekomst vaker werken aan een samenwerking tussen alle mooie handelszaken op de Kouter.” Maere vindt de werken ook perfect passen in de winkel. “Cru staat voor ambacht en kwaliteit, twee zaken die je die kunstwerken ook kan toebedelen.”

© fvv

Boven de bakkerij hangt een originele Xavier De Cock. “Het werk heeft Koeien doorwaden de Leie te Deurle. Een ontzettend belangrijk werk”, zegt Maere. “Het is te koop maar de precieze vraagprijs ga ik niet zeggen, dat zou mensen met slechte bedoelingen op het verkeerde idee willen brengen. Schrijf maar dat het ongeveer 500.000 euro is.” Het andere werk, Ochtendgloren van Adriaan Jozef Heymans, wordt dan weer geschat op 200.000 euro.

Of de schilderijen veilig hangen in de winkel? “Ik heb een extra verzekering afgesloten”, zegt Maere. “En Cru is goed uitgerust met alarmsystemen.” De frisse temperatuur in de winkel heeft volgens de kunstverkoper geen invloed op de werken.

© fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen