Familie hoopt op antwoorden tijdens proces vermoorde huisarts: “We weten nog steeds niet waarom papa dood moest"

© fmr/rr

© Simon Mouton

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Twee jaar nadat de Izegemse huisarts Patrik Roelandt (64) werd vermoord, start vandaag dinsdag het proces tegen dader Danny Samyn (57). “We hopen vooral een antwoord te krijgen op de vraag waarom. En we hopen ook op gerechtigheid”, zegt Sophie, dochter van Patrik.

Geoffrey Sabbe

Dat de wonden nog lang niet geheeld zijn en de hele familie nog altijd enorm lijdt. Het zijn zinnen die geregeld terugkomen als Sophie Roelandt vertelt over haar vader Patrik (64). “Het lijkt symbolisch dat het proces net plaatsvindt in de kerstperiode, maar voor ons zullen Kerstmis en Nieuwjaar toch nooit meer hetzelfde zijn”, zegt Sophie. “Het is alsof er een clusterbom ontploft is in onze familie die iedereen verwond heeft. De wonden zijn na twee jaar nog altijd geen littekens, ze zijn nog vers. Hopelijk kan de rechtszaak ons verder helpen in het rouwproces.”

Vleesmes

De rechtszaak start bijna dag op dag twee jaar nadat de vader van Sophie, de Izegemse huisarts Patrik Roelandt, op gruwelijke wijze werd vermoord. Ingelmunsternaar Danny Samyn (57) lokte Patrik op 1 december 2015 naar zijn woning in de Rozestraat, zogezegd omdat hij last had van “krakende longen”. Maar nadat Patrik hem medicijnen had voorgeschreven, sloeg Danny de dokter tegen de grond. Hij nam een vleesmes en stak het in zijn hals. De huisarts overleed ter plaatse.

“Het hoe en vooral het waarom van wat zich daar afspeelde, is voor ons nog altijd niet duidelijk”, zegt Sophie. “We hopen tijdens het proces antwoorden te krijgen op die vragen. We kijken ernaar uit als naar een zwaar examen. Het is heel pijnlijk, maar we hopen dat ons lijden wat verzacht wordt.” Na de feiten nam Samyn een sporttas met kleren die hij al had klaargezet. Hij stapte naar zijn advocaat om de feiten op te biechten. Uit zijn verklaringen tijdens de politieverhoren valt geen duidelijk motief te halen. Zo verklaarde Samyn de ene keer dat hij de moord had gepleegd omdat hij werd afgeperst. Later zei hij dat hij vreesde dat de dokter hem zou laten opnemen in een psychiatrische instelling.

De laatste veronderstelling is dat de man handelde uit een algemene woede tegenover de medische wereld. Zo zei hij dat zijn zoontje hersenschade had opgelopen omdat het zuurstof kreeg toegediend bij zijn geboorte. Hij was extra kwaad op dokter Roelandt omdat die hem voor zijn rug- en darmklachten had doorverwezen naar specialisten, in plaats van ze zelf te onderzoeken.

Lange opsluiting

De familie van dokter Roelandt hoopt dat er een duidelijker antwoord komt tijdens het proces. De drie psychiaters en psychologen die Samyn onderzochten, verklaarden hem in ieder geval toerekeningsvatbaar.

“Wat bezielde die man om iemand die hem kwam helpen, te doden?”, vraagt Sophie zich af. “Het is niet aan ons om zijn straf te bepalen, maar het zou toch goed zijn voor de veiligheid van iedere hulpverlener dat die man buiten de maatschappij wordt gehouden. Als slachtoffer van zulke verschrikkelijke feiten is het een natuurlijke reactie om te willen dat hij lang wordt opgesloten. We hebben vertrouwen in het professionele oordeel van het gerecht.”

Na de moord richtte Sophie samen met een Roeselaarse arts de Patrik Roelandt Anti-Agressie Groep op. Daaruit vloeide een nieuwe wet voort die bepaalt dat informatie over patiënten kan worden uitgewisseld tussen politie, parket en dokters en dat zonder het beroepsgeheim te schenden.

In afwachting van zijn proces werd Samyn al twee keer veroordeeld. Hij kreeg tien maanden cel voor drugsbezit en zes maanden voor verboden wapens. Dat alles werd in zijn huis gevonden twee weken voor de moord op de huisarts. Samyn werd toen opgepakt, maar de onderzoeksrechter liet hem vrij onder voorwaarden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen