David Van de Steen: “Steek wat ik gezien heb in een film en mensen gaan ziek buiten”

© lds

David Van de Steen, ooggetuige en overlever van de dodelijke raid op de Delhaize van Aalst door de Bende Van Nijvel, werkt al jaren samen met filmmaker Stijn Coninx voor de film over die zwarte dag. Een film die écht moet zijn, vertelt Van de Steen in Humo, maar ook niet té echt, “of de mensen gaan ziek buiten.”

nkdr

Ook al is de film fictie, het verhaal waarop die gebaseerd wordt, is dat allerminst. Dus vonden Coninx en Van de Steen het belangrijk dat alles echt leek. “Ik moet het gevoel hebben dat het met onze familie te maken had”, vertelt Van de Steen in Humo. “In de film worden ook bepaalde spullen gebruikt die van mijn grootvader waren: zijn wapen dat hij sinds de aanslag altijd bij zich hield, de krokodillenleren tas waarin hij al zijn papieren bewaarde. De familiefoto’s op het buffet: het zijn de acteurs die erop staan, maar ze zijn gebaseerd op de echte familiefoto’s.”

Ook de overval in de film, opgenomen in Turnhout waar de filmploeg een oude Delhaize had nagebouwd, was erg waarheidsgetrouw. “Zelfs mijn vrouw Nathalie was een beetje bang hoe ik erop zou reageren”, vertelt Van de Steen. “Maar niks is zo erg als de beelden die ik al dertig jaar in mijn hoofd heb zitten. Mensen zonder hoofd of met een groot gat in hun buik, een man met een half weggeschoten gezicht, bloed dat tegen de muren spat en plassen maakt op de vloer...”

Het is een gruwel die je natuurlijk moeilijk helemaal waarheidsgetrouw in de zalen kan brengen, dat begrijpt ook Van de Steen: “De gruwel die ik gezien heb, kan je niet zomaar kopiëren, of de mensen gaan ziek buiten.”

LEES OOK (+) Reeks Bende van Nijvel, aflevering 1: Linda verstijft van de angst als er schoten klinken. Dan hoort ze iemand de trap op komen, hopend dat het haar man is

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen