© Shutterstock

Welke vragen stel je op een eerste date?

Een eerste date brengt sowieso een portie stress met zich mee, zeker als je niet weet waarover je het wil hebben met een potentiële partner. Klinisch psychologe Monica O’Neal uit Boston, die lezingen geeft aan de universiteit van Harvard, vertelt in de Amerikaanse editie van lifestyleblad Marie Claire met welke vragen je het beste uit een afspraakje haalt.

vwh

De psychologe zegt dat er eigenlijk geen handleiding bestaat om ‘correct’ te daten, noch ideale vragen om de man van je dromen te strikken. O’Neal voegt er wel aan toe dat mensen die op zoek zijn naar iets serieus met een aantal specifieke vragen kunnen polsen of de ander relatiemateriaal is en jullie al dan niet emotioneel en intellectueel op dezelfde golflengte zitten. “Als je interesse hebt in iemand, zal je uiteindelijk toch de serieuze toer willen opgaan. Dan is het leuk om iemand te ontmoeten die - soms ongemakkelijke - conversaties in het begin niet uit de weg gaat”, zegt de experte.

Waarom heb je mij mee uitgevraagd?

“Met het antwoord op deze vraag kom je al iets meer te weten over je date. Zegt hij dat hij zich aangetrokken voelt door je uiterlijk, dan klopt het wellicht. Het is leuk om te voelen dat een ander je aantrekkelijk vindt, maar nog leuker als er nog meer uitleg volgt die geen verband houdt met je look? Komt er helemaal geen of een twijfelachtige respons, dan is het aan jou. Wil je überhaupt verder met iemand die zich zo snel afschermt?”

Ben je ooit al verliefd geweest en op welk type persoon val je meestal?

Hoewel O’Neal de vorige vraag aan iedereen aanraadt, is de tweede vraag meer iets voor rijpere mensen die aan het daten slaan. “Er zit iets magisch in. Als je potentiële partner zijn uitleg doet, kan je tonen dat je goed kan luisteren. Ga gerust een dialoog aan. Vraag of jij dat dat type bent. Op deze manier maak je duidelijk dat je op zoek bent naar iets serieus, dat je een speciale plek in iemands hart wil bemachtigen."

Hoe waren je vorige relaties?

“Deze vraag hoef je niet zo bruusk te stellen. Vraag bijvoorbeeld of je date al relaties heeft gehad, hoe die begonnen en geëindigd zijn. Treed niet te veel in detail, maar kijk uit voor zinnetjes als ‘de breuk was een gezamenlijke beslissing’. Dat is het nooit: iemand moet de stekker eruit trekken. Let erop of je gesprekspartner open praat over het onderwerp. Of heeft hij niets goeds te zeggen over zijn ex?” In dat laatste geval lijkt je date de schuld van alles in de schoenen van zijn ex te schuiven.

Wat vinden mensen die ooit met je samen waren je vervelendste karaktertrekje?

Dit is volgens O’Neal een vraag die pas later, tijdens het vierde of vijfde afspraakje, aan bod kan komen omdat je het ervoor niet noodzakelijk over persoonlijke minpuntjes moet hebben. Pas als je elkaar al wat beter kent en kunt appreciëren is het moment er rijp voor. “Let op wanneer je date zegt dat zijn exen geen klagen hadden, want dan klopt er iets niet. Weet ook dat je de vraag wellicht terugkrijgt en denk na over je antwoord. Wees voorzichtig met de informatie die je deelt over je familie. Je wil je niet te snel kwetsbaar opstellen. Je moet jezelf alleen maar kwetsbaar opstellen als je bewijs hebt dat je het met de ander over diepere onderwerpen kan hebben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer