Direct naar artikelinhoud
Midden-oosten

Trump wil Amerikaanse ambassade verplaatsen naar Jeruzalem: "Beslissing met gevaarlijke gevolgen voor vrede in regio"

De Amerikaanse president Donald Trump en de Palestijnse president Mahmoud Abbas tijdens diens bezoek aan het Witte Huis eerder dit jaar.Beeld Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Palestijnse leider Mahmoud Abbas in een telefoongesprek laten weten dat hij de Amerikaanse ambassade wil verplaatsen naar Jeruzalem. Dat meldt de Palestijnse Autoriteit. Gevreesd wordt dat dit voor enorme onrust in het Midden-Oosten zal zorgen.

Abbas heeft Trump tijdens het gesprek gewaarschuwd voor de "gevaarlijke gevolgen van dergelijke beslissing voor het vredesproces, de veiligheid en de stabiliteit binnen de regio en de wereld". 

Trump zal mogelijk morgen officieel aankondigen dat hij de Amerikaanse ambassade in Israël wil verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat zou betekenen dat de VS Jeruzalem beschouwen als hoofdstad van Israël, iets wat voor de Palestijnen onaanvaardbaar zou zijn. 

Turkije heeft alvast laten weten dat het de diplomatieke banden met Israël zal verbreken als Trump Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël. Een dergelijke beslissing kan voor immense chaos en onrust zorgen in de Arabische wereld, aangezien de Palestijnen Jeruzalem zien als de hoofdstad van een onafhankelijke Palestijnse staat. "Dit is een rode lijn voor moslims", waarschuwde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. "Dit kan zo ver gaan tot het verbreken van de banden van Turkije met Israël. Ik waarschuw de Verenigde Staten deze stap, die de problemen in de regio zal verdiepen, niet te nemen."

Ook de Europese Unie, Saudi-Arabië en de Arabische Liga hebben al gewaarschuwd voor de schadelijke gevolgen van zo'n beslissing. De Europese topdiplomaat Federica Mogherini stelde eerder vandaag dat elke actie die de vredesinspanningen om tot een tweestatenoplossing te komen "absoluut moet worden vermeden".

De beslissing van Trump zou een breuk betekenen met de aloude beleid van de VS om de status van Jeruzalem via onderhandelingen vast te leggen. 

Israël veroverde het Arabische oosten van Jeruzalem tijdens de oorlog in 1967, en annexeerde Oost-Jeruzalem later. Israël riep Jeruzalem uit tot hoofdstad, maar dat is internationaal nooit erkend.