Wat is er aan de hand in het Leuvense? Al bijna twintig inbraken in vier weken tijd

© BELGAIMAGE

Zowel in Leuven als in de omliggende gemeenten zijn de laatste weken heel wat inbraken gepleegd. Maandag sloegen inbrekers viermaal toe in Kessel-Lo en in de voorbije drie weken deden ze dat al meer dan 15 maal in Wilsele. Dat meldt de Leuvense lokale politie, die haar bevolking dan ook oproept tot waakzaamheid.

De inbrekers sloegen maandag toe in de Lange Lostraat in Kessel-Lo. Toen de bewoner ‘s avonds thuis kwam stelde hij vast dat het schuifraam aan de achterkant van de woning was geforceerd en enkele kamers doorzocht waren. De indringers gingen er vandoor met twee jassen.

Ook in de Sneppenstraat werd ingebroken. De daders sloegen daarbij het glas van een schuifraam aan de achterzijde van de woning stuk maar één van de bewoners was thuis en deed bij het horen van het lawaai onmiddellijk alle lichten aan. De daders gingen er vervolgens snel vandoor. De bewoonster kon een beschrijving geven van één van de daders maar een zoekactie in de ruime omgeving, met versterking van een speurhond, leverde geen resultaat op.

De derde en vierde inbraak vonden allebei plaats in de Heidebergstraat in Kessel-Lo. In de eerste woning stelde de bewoner ‘s avonds bij thuiskomst vast dat indringers een schuifraam aan de achterkant van de woning geforceerd hadden en de woning doorzocht was. Ook in de tweede woning drongen de daders langs de achterzijde binnen, door een ruit in te slaan.

Ruit stukgeslagen met steen

“De voorbije 3 weken werden ook meer dan 15 woninginbraken vastgesteld in deelgemeente Wilsele”, zegt Marc Vranckx, woordvoerder van de Leuvense lokale politie. “Ook in de randgemeenten van Leuven werd de voorbije weken een verhoogde inbraakactiviteit vastgesteld. De feiten deden zich veelal voor tussen 16 uur en 20 uur, vanaf het invallen van de duisternis dus. Inbrekers kunnen op dat ogenblik immers, doordat het licht in de woning aangaat of uitblijft, makkelijker inschatten waar wel of niet iemand thuis is. In vrijwel alle gevallen drongen de daders de woning langs de achterzijde binnen. Meestal werd een ruit stukgeslagen met een steen, een kei en zelfs één keer met een dakpan. De woningen werden snel doorzocht en de buit bestond meestal uit enkele juwelen en wat cash geld, zaken die makkelijk te verbergen en mee te nemen zijn.”

Goede relatie met de buren

Het onderzoek naar de daders wordt gevoerd door de federale gerechtelijke politie, in samenwerking met de lokale recherchediensten. Het labo stapte ter plaatse af telkens er sporen zouden kunnen aangetroffen worden. Maar de politie doet ook een beroep op de medewerking van de bevolking.

“Alert zijn en snel de politie bellen in geval van verdachte gedragingen is de boodschap”, zegt de politiewoordvoerder. “De politie heeft zelf ook extra ploegen op de baan. Een goede relatie met de buren is ook een hele goede preventiemaatregel.”

Leuvenaars krijgen ook de raad om hun woning steeds een bewoonde indruk te geven, bijvoorbeeld door ‘s avonds een licht te laten branden.

“Ga je enkele dagen weg, maak dan afspraken met de buren zodat zij een extra oogje op de woning kunnen houden”, aldus nog de politie. “Ook dan geldt uiteraard dat je de woning een bewoonde indruk moet geven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen