Verhuis Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem: ‘Gevaarlijke gevolgen voor het vredesproces’

Donald Trump © Belga Image

Een verhuis van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem reduceert alle kansen om het al jaren in de koelkast liggende ‘vredesproces’ te herlanceren, tot nul. Sarah Huckabee-Sanders, woordvoerder van het Witte Huis, heeft aangegeven dat president Trump woensdag zijn beslissing bekend maakt.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Palestijnse ambtgenoot Mahmud Abbas in een telefoongesprek gemeld dat hij ‘de intentie heeft’, de Amerikaanse ambassade in Israël over te hevelen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat heeft de Palestijnse Autoriteit na het gesprek van de twee leiders in een communiqué gemeld. Tijdens dat gesprek, aldus het communiqué, waarschuwde Abbas Trump voor de ‘gevaarlijke gevolgen’ van die beslissing ‘voor het vredesproces, de veiligheid en de stabiliteit in de regio én de wereld’.

Trump zal dinsdag ook telefoongesprekken voeren met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Jordaanse koning Abdallah II.

In de aanloop naar de beslissing stapelden de internationale waarschuwingen om dit niet te doen zich op. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verzekerde Trump dat ‘Jeruzalem een rode lijn is voor de moslims’.

Ook de Europese Unie (EU) voorziet ‘ernstige gevolgen’ bij een pro-Jeruzalembesluit van de VS. De bezorgdheid werd geuit door de diensten van EU-Buitenlandminister Federica Mogherini. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel stelde dat ‘alles wat de crisis (in het Midden-Oosten, nvdr) aanwakkert, momenteel contraproductief is’.

Maandagavond had de Franse president Emmanuel Macron in een telefoongesprek met Trump ook al zijn ‘bezorgdheid’ uitgesproken. Nabil Shaath, een raadgever van de Palestijnse president Abbas, meent dat een Amerikaans besluit tot verhuis van de ambassade ‘het einde betekent van de rol die de Amerikanen in het vredesproces spelen’.

De voorzitter van de Arabische Liga, de Egyptenaar Ahmed Abdul Gheit, noemde een gebeurlijke VS-verhuis ‘gevaarlijk’. Zelfs Jordanië, bondgenoot van de VS, sprak van ‘ernstige gevolgen’ en het risico op een ‘escalatie’.

Een mogelijke overheveling van Tel Aviv naar Jeruzalem ligt, sinds een goedkeuring door het Congres van een wet met die strekking in 1995, al ruim twintig jaar tweemaal per jaar op tafel in Washington. Tot dusver kozen de VS-presidenten voor het standpunt van de internationale gemeenschap, hoewel bijvoorbeeld een Barack Obama ooit oreerde dat voor hem Jeruzalem de ‘enige en ondeelbare hoofdstad’ van Israël is. Erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van de Joodse Staat druist overigens in tegen de VN-resolutie die Oost-Jeruzalem bestempelt tot hoofdstad van een (ook geografisch reëel bestaande) Palestijnse staat.

Tijdens zijn verkiezingscampagne was erkenning van Jeruzalem één van Trumps beloftes.

Partner Content