© AP

Rusland wordt uitgesloten van Olympische Winterspelen in 2018

Russische atleten zullen alleen onder neutrale vlag mogen deelnemen aan de Winterspelen, die van 9 tot 25 februari in het Zuid-Koreaanse PyeonChang plaatsvinden. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité dinsdag bekend. De Russische vicepremier Vitali Moutko, die lange tijd Minister van Sport was, is nooit meer op Olympische Spelen welkom. Hij krijgt een levenslange ban opgelegd.

jdb, vtvn

Ook Yuri Nagornykh, voormalig adjunct van Moutko en Alexander Zhukov, voorzitter van het Russische Olympische Comité en lid van het IOC, zijn levenslang gebannen. Het IOC legde Rusland ook nog eens een boete van 15 miljoen dollar (12,7 miljoen euro) op. Dat om de kosten voor het onderzoek naar het dopinggebruik in Rusland te dekken.

Alleen onder strikte voorwaarden zullen Russische atleten mogen deelnemen in PyeonChang. Dat onder de benaming “Olympic Athlete from Russia”, met de olympische vlag en met de olympische hymne in plaats van het volkslied. Rusland is geschorst vanwege het dopingschandaal bij onder meer de Winterspelen van 2014 in Sochi. Uit het zogenaamde McLaren-rapport van 2015 bleek dat er een door de staat gestuurd dopingsysteem in het land is geweest dat systematisch alle antidopingregels heeft overtreden. Atleten zouden, met medeweten van de Russische autoriteiten, op grote schaal doping genomen hebben in aanloop naar vooral de Spelen in Sochi.

“Het gaat om een nooit eerder geziene aanval op de integriteit van de Olympische Spelen”, verklaarde IOC-voorzitter Thomas Bach dinsdag. “Het Uitvoerend Comité van het IOC heeft dan ook sancties opgelegd die in proportie zijn.”

McLaren-rapport

Sinds het verschijnen van het McLaren-rapport regent het schorsingen voor Russische atleten, die bij hercontroles door het IOC alsnog betrapt worden op het gebruik van doping. Wereldatletiekbond (IAAF) weerde in samenspraak met het IOC ook al de Russische atleten van de Olympische Spelen van 2016 in het Braziliaanse Rio. Ook daar mochten “zuivere” Russische atleten alleen onder strikte voorwaarden deelnemen.

De Russische autoriteiten hebben de beschuldigingen altijd met klem verworpen. “Ik sta paraat om naar elke rechtbank en elke disciplinaire commissie te trekken om uit te roepen dat er in Rusland nooit ofte nimmer een doofpotoperatie rond doping heeft plaatsgevonden”, verklaarde vicepremier Moutko vorige week vrijdag nog in de marge van de loting voor het WK voetbal in Moskou. .

“Sterk signaal”

“Eindelijk een sterk signaal van het IOC”, zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters, die als vertegenwoordiger van Europa binnen WADA al langer voor deze aanpak pleit. “Dit is goed nieuws voor de eerlijke sporter”, aldus de minister.

“RUSADA blijft geschorst en met de beslissing van het IOC vandaag zijn nu ook de gevolgen voor Rusland voor de Olympische Winterspelen gekend. Door Rusland niet te laten deelnemen, maar zuivere atleten toch de kans te geven zich te bewijzen, volgt het IOC de aanpak waar ik en enkele van mijn collega’s binnen WADA al langer voor pleiten. Wie bedriegt moet eruit, zodat eerlijke sporters eerlijke kansen krijgen om topprestaties neer te zetten.”

Deze beslissing gaat een stuk verder dan de aanpak van het IOC in de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio. Toen besliste het IOC de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij de individuele internationale sportfederaties te leggen, wat voor veel verwarring en inconsistente beslissingen zorgde. De Internationale Atletiekfederatie besliste bijvoorbeeld dat geen enkele Russische atleet naar de Spelen mocht, terwijl andere federaties enkel individuele sporters thuis lieten.

Vorige maand al maakte het internationale dopingagentschap WADA bekend dat Rusland de anti-dopingcode nog altijd niet respecteert en het Russische dopingagentschap RUSADA bijgevolg geschorst blijft. Rusland blijft immers de staatbetrokkenheid bij de dopingfraude ontkennen en weigert nog altijd oude stalen uit hun lab in Moskou vrij te geven. Bovendien krijgen buitenlandse onafhankelijke controleurs nog altijd geen volledige toegang over het hele Russische grondgebied.

De overheden binnen WADA hebben daarbij de duidelijke boodschap gegeven dat wat hen betreft enkel die Russische atleten mogen deelnemen die kunnen bewijzen dat ze voldoende dopingcontroles hebben gehad, bijvoorbeeld in het buitenland.

In de toekomst zal WADA bovendien zelf straffen kunnen opleggen. Dat kunnen boetes zijn, of uitsluiting van sportevenementen zoals de Spelen. Het zal het draagvlak en de slagkracht van WADA vergroten.

Russen vechten schorsing aan

Het Russische Olympische Comité (ROC) heeft een uurtje na de schorsing door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een beroepszaak aangekondigd bij het Internationaal Sporttribunaal in Lausanne. “Onschuldigen straffen is onrechtvaardig en immoreel”, stelt het ROC.

Volgens voorzitter Alexander Zhukov zullen de verbannen sporters zelf naar het TAS stappen om hun zaak te bepleiten. Hij is persoonlijk als IOC-lid geschorst vanwege zijn rol in de omvangrijke, door de staat geregisseerde dopingpraktijken bij onder meer de Winterspelen van Sochi 2014.

Het pakket aan strafmaatregelen van het IOC, dat alleen “schone” Russen op uitnodiging en met neutrale kleding en vlag bij PyeongChang 2018 aan het werk wil zien, kwam dinsdag keihard aan in de Russische sportwereld. De baas van de Russische schaatsbond noemde de IOC-schorsing “beledigend en vijandig”. “Dit zal de olympische beweging schade toebrengen.”

De voorzitter van de Russische bobsleebond was “geschokt” door het nieuws uit Lausanne. De preses van de curlingbond sprak van “een onprofessionele beslissing”. “Deze maatregelen zijn onder druk genomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer