© AFP

‘Vader van Erasmus’ overleden

Ex-eurocommissaris Manuel Marín is maandag na een slepende ziekte overleden in Madrid. De Spanjaard was vooral bekend als de bedenker van het Europese uitwisselingsprogramma Erasmus. Hij werd 68.

jvt

De socialist Manuel Marín was in de jaren ‘80 staatssecretaris voor relaties met Europa, en leidde Spanje zo in 1986 de Europese Gemeenschap binnen.

Tussen 1986 en 1999 bezette Marín verschillende postjes in de Europese Commissie, maar vooral als commissaris voor Onderwijs was de Spanjaard erg succesvol. Hij was de bedenker van het Europese Erasmusprogramma, waarmee studenten van over heel Europa op uitwisseling kunnen in de andere landen van de Unie. Intussen zijn al meer dan 9 miljoen Europese studenten op Erasmus geweest.

Na zijn Europese carrière was Marín van 2004 tot 2008 voorzitter van het Spaanse parlement.

De man overleed maandag op 68-jarige leeftijd aan een slepende ziekte in de Spaanse hoofdstad Madrid. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker laat op Twitter weten “erg triest te zijn over het verlies van mijn vriend Manuel Marín”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Guy Verhofstadt betuigt zijn medeleven op Twitter. “Triest om te horen dat Manuel Marín, de vader van het Erasmus-programma, gisteren is overleden. Een sterke pro-Europeaan en een inspiratie voor iedereen die gelooft in een kosmopolitische en open Europese samenleving”, aldus de voorzitter van de liberale fractie in het Europees Parlement.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer