Direct naar artikelinhoud

Transparantie Brusselse gemeenten laat (nog steeds) te wensen over

Zicht over BrusselBeeld Thinkstock

De Brusselse politiek heeft nog werk op het vlak van transparantie. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van 'Brussels Papers', een samenwerking tussen Le Vif, RTBF, VRT, Bruzz, La Capitale, Het Nieuwsblad en Transparencia.be.

Na de mandatencrisis van dit voorjaar en de belofte van de Brusselse politici om klaarheid te scheppen in het kluwen van vzw's en zitpenningen, sloegen de zes media en Transparencia.be, een website die bestuursdocumenten openbaar maakt, de handen in elkaar. Begin juli werden de negentien Brusselse gemeenten een eerste keer aangeschreven met de vraag om alle mandaten van gemeenteraadsleden, burgemeesters en schepenen vrij te geven, samen met de vergoedingen daarvoor. 

Eigenlijk zijn ze al sinds 2006 verplicht om die informatie vrij te geven, maar slechts twee gemeenten hadden al een groot deel van hun huiswerk gedaan: Etterbeek en Watermaal-Bosvoorde. De meeste informatie van de andere gemeenten bleef beperkt tot vorig jaar. Zij moesten ook herhaaldelijk aangepord worden. Van Ganshoren kwam er zelfs helemaal geen antwoord.