Uitspraak van Termont leidt tot relletje met N-VA'er: "Onbeschoftheid ten top"

© *

“Als politiemensen een burn-out krijgen van te veel op straat te lopen, waren ze beter verpleegster geworden”. Die uitspraak van de Gentse burgemeester Daniel Termont (sp.a) is in het verkeerde keelgat geschoten. “Onbeschoftheid ten top naar zowel hardwerkende politiemensen als hardwerkende verplegers”, twittert N-VA kamerlid Peter Dedecker. “Typisch Dedecker om woorden uit hun verband te trekken”, reageert Termont.

Geert Neyt

De Gentse burgemeester deed de uitspraak afgelopen weekend op een debat in Gent met onder meer minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over veiligheid. Je ziet de aanwezigen lachen - ook minister Jambon. Maar diens partijgenoot Peter Dedecker ging meteen in de aanval op Twitter. “Meent die dat?”, klonk het in een eerste tweet. En meteen daarna noemde hij de uitspraak van de sp.a-politicus “onbeschoftheid ten top”.

“Typisch voor Peter Dedecker”, antwoordt Termont. “Woorden uit zijn verband trekken en halve waarheden de wereld insturen. Wie naar het debat heeft geluisterd, weet dat ik nog maar net daarvoor in het gesprek meer respect had geëist voor de job van politieman. Die mensen verdienen overigens niet te veel zoals de Oost-Vlaamse gouverneur Briers vond. Wat ik zei was een antwoord op een uitspraak van een ander panellid, die een studie aanhaalde die zou hebben aangetoond dat agenten niet te veel op straat mogen lopen omdat ze te veel stress zouden ervaren van het potentiële gevaar. Ik wou alleen maar zeggen dat wie ervoor kiest om agent te worden, weet dat hij op straat zal moeten lopen. Wie daar een burn-out van krijgt, moet ander werk zoeken.”

Of verpleegster dan niet verkeerd gekozen is als 'stressloze job'? “Ik wil helemaal niet zeggen dat ik het beroep van verpleegkundige minderwaardig vind. Ik wou alleen maar zeggen dat verpleegkundigen niet het gevaar lopen dat agenten ervaren op straat. De N-VA heeft dit helemaal uit zijn context gerukt."

De bewuste quote van Termont is te horen na 46' 55" in onderstaand filmpje:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen