Hoe transparant zijn de Brusselse gemeenten? We deden de test

© Belga

De Brusselse politiek heeft nog werk op het vlak van transparantie. Dat blijkt uit een onderzoek van ‘Brussels Papers’, een samenwerking tussen ‘Het Nieuwsblad’, ‘Le Vif’, RTBF, VRT, ‘Bruzz’, ‘La Capitale’ en Transparencia.be. Pas na maandenlang aandringen gaf het gros van de 19 Brusselse gemeenten de mandaten en vergoedingen vrij. En dan nog was die informatie vaak onvolledig.

Hannes Cattebeke, Amaury Michaux en Yves Coudron

Na de mandatencrisis van dit voorjaar en de belofte van de Brusselse politici om klaarheid te scheppen in het kluwen van vzw’s en zitpenningen, sloegen zes media en Transparencia.be – een website die bestuursdocumenten openbaar maakt – de handen in elkaar. Begin juli werden de 19 Brusselse gemeenten een eerste keer aangeschreven met de vraag om alle mandaten van gemeenteraadsleden, burgemeester en schepenen vrij te geven. Samen met de vergoedingen die ze daarvoor krijgen. De gemeenten zijn daar al sinds 2006 toe verplicht. En toch luidde het antwoord bij veel gemeenten – als ze al een antwoord gaven – aanvankelijk dat ze die informatie niet konden geven, of dat ze er simpelweg niet over beschikten.

Slechts twee gemeenten hadden voor het oprichten van Brussels Papers al een groot deel van hun huiswerk gedaan: Etterbeek en Watermaal-Bosvoorde. Zij stellen zelfs de vergoedingen van afgeleide mandaten – in allerlei vzw’s en intercommunales – ter beschikking, ook voor de jaren vóór 2016. Van de andere gemeenten blijft de meeste informatie beperkt tot vorig jaar. Die 17 andere Brusselse gemeenten hadden ook meerdere herinneringen nodig voor ze info wilden vrijgeven, én de boodschap van de Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten dat ze daar wel degelijk toe verplicht zijn.

© REUTERS

“Daar kunnen uiteindelijk maar twee conclusies aan verbonden worden”, zegt politicoloog Dave Sinardet. “Ofwel is het incompetentie, ofwel is het onwil. In dat laatste geval moet men zich afvragen of die gemeenten iets te verbergen hebben. In het eerste geval kan het gaan om een slechte administratieve afhandeling, waarvan kleine gemeenten misschien meer last kunnen hebben.”

De gemeenten die zo goed als niet geantwoord hebben, zijn inderdaad kleiner. In Ganshoren, waarvan zelfs helemaal geen antwoord kwam, ontkent de kabinetschef van burgemeester Robert Genard (MR) dat het om onwil gaat. “Het is te wijten aan een interne communicatiefout.”

Om aan “Brussels papers” project te bijdragen, zoekt Transparencia.be klokkenluiders, juristen, grafisten, webdesigners en vrijwilligers. Neem Contact via www.anticor.be/neemdeel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen