Direct naar artikelinhoud
Televisie

Deze voorjaarsprogramma's moeten Eén frisse start bieden na moeilijk najaar

In 'Op de man af' daagt Saartje Vandendriessche een man uit voor een sportieve uitdaging.Beeld VRT

Eén kende een moeilijker najaar met dalende cijfers en heisa rond de zaak-Bart De Pauw. De zeventien nieuwe programma's moeten volgend voorjaar voor beterschap zorgen.

"We zijn nog altijd heel groot hé. Eén blijft de best bekeken zender." Eén mag dan al een moeilijker najaar gehad hebben - het live-marktaandeel in primetime daalde van 36,9 naar 35,1 procent -, bij de VRT laten ze het nog niet meteen aan hun hart komen. "Je moet er ook rekening mee houden dat 2016 bij ons uitzonderlijk goed was en dat de concurrentie toen net iets minder scoorde", zegt netmanager Olivier Goris. "Soms vallen alle radertjes in elkaar. Zoals vorig jaar."

De voorbije maanden zat er vaker dan de VRT lief was zand in de radertjes. Na Thuis zapten de kijkers soms massaal weg omdat ze niet lustten wat volgde. Voor de leeuwen was een miskleun en Bargoens te donker. Ook Die huis maakte de verwachtingen niet altijd waar. En als een programma niet zijn meug is, is de kijker meedogenloos. "Vroeger zou men zo'n programma's nog een kans geven, nu kijken ze gewoon naar iets anders", zegt Goris. "Thuis haalt na de eerste uitzending diezelfde avond nog 200.000 à 300.000 extra kijkers. Dat zijn mensen die niet meer naar je andere programma's kunnen kijken. Zo word je zelf één van je grootste concurrenten."

Maar, zegt Goris, er is ook veel positiefs te melden. "Reeksen als Tytgat Chocolat en Tabula Rasa scoorden goed en kregen internationale erkenning. Met Spoed 24/7 en Het gezin brachten we reality nog dichter bij de mensen en namen we de tussenschakel van de camera's weg. En met Steracteur Sterartiest hebben we opnieuw goed entertainment."

De top 20 van de best bekeken programma's wordt ook bijna volledig door Eén-programma's ingevuld. "Op bepaalde momenten slagen we er nog altijd in de hele familie voor de tv te krijgen", zegt Goris. "Lineaire televisie blijft belangrijk en mensen gaan nog altijd voor een hele avond voor het scherm zitten. Mensen kijken ook nog online, maar die webcijfers zijn wel nog een groot verschil." Extra voordeel wel: via VRT NU bereikt Eén wel de jongere kijkers die het nog steeds o zo moeilijk via het tv-scherm kan aanspreken.

Eén pakt volgend jaar uit met het langverwachte tweede seizoen van 'Salamander'.Beeld VRT

Waslijst

Voor volgend voorjaar heeft Eén een waslijst aan nieuwe programma's en een handvol nieuwe gezichten in de aanbieding.

Eén start na de nieuwjaarsvakantie met onder meer Mij overkomt het niet, waarin Fatma Taspinar praat met zes mensen die ongewild een ongeluk veroorzaakten, en Steven Van Herreweghe, die de tv-geschiedenis onder de loep neemt. In Op de man af daagt Saartje Vandendriessche een man uit voor een sportieve uitdaging. Het tweede seizoen van Salamander moet de zondagavond rechthouden.

Later op het voorjaar volgt onder meer nog Down the road, waarvoor Dieter Coppens samen met zes mensen met het syndroom van Down op roadtrip trok. In De columbus gaat Wim Lybaert dan weer trippen met een BV en een bus. Iets minder vrolijk wordt Afscheid: Karine Claassen volgde zes mensen tijdens de laatste maanden en weken van hun leven. In M/V/X komen vijf transgenders aan bod tijdens hun zoektocht naar een leven dat hen beter past.

Of er nog plaats is voor Bart De Pauw op Eén is nog koffiedik kijken. Het initiële plan was om zijn reeks It's Showtime in januari uit te zenden, maar dat voornemen werd samen met zijn exclusiviteitscontract in de prullenbak gesmeten. Of It's Showtime dan later op Eén komt? "Dat is nog niet beslist", zegt Goris. "Het is in ieder geval niet uitgesloten dat de reeks nog op het scherm komt. We blijven het bekijken en als de rust wat teruggekeerd is, zal er meer duidelijkheid komen."

Fatma Taspinar presenteert volgend jaar 'Mij overkomt het niet', een van de 17 nieuwe programma's van Eén.Beeld © VRT