© BELGA

Komt er een nieuwe grote fusie van politiezones?

Minister van Justitie Koen Geens is voorstander van een fusie van de Brusselse politiezones, maar beseft dat die niet voor meteen is. Dat zegt hij in De Ochtend op Radio 1 vanuit New York, waar hij op werkbezoek is. De Amerikaanse grootstad heeft één politiezone voor 8,5 miljoen inwoners, terwijl Brussel zes zones telt voor 1,2 miljoen inwoners. Doordat de politie in New York inzet op nabijheidspolitie is het aantal schietpartijen met 30 procent verminderd en zijn het aantal vasthoudingen en fouilleringen sterk gedaald.

In New York bepaalt de politiecommissaris, aangesteld door de burgemeester, de strategie tegen criminaliteit. Hij leidt een korps van 54.000 mensen, van wie 36.000 politieagenten en 18.000 mensen met een administratief statuut. Hoewel er verschillende grote districten bestaan en daaronder 123 zones met verschillende commissarissen en ondercommissarissen draagt hij de eindverantwoordelijkheid van het politiebeleid in de stad. Allen werken onder hem en staan samen in voor de veiligheid van hun stad. “Deze wereldstad slaagt erin om met eenheid van commando de veiligheid van de mensen te garanderen. Uiteraard blijven er verschillende zones bestaan, maar de essentie is dat het politiewerk niet stopt aan de grens van een zone. Door één man verantwoordelijk te maken voor het politioneel beleid in de stad zoekt hij de meest optimale werking van alle diensten”, stelt Geens.

Onmiddellijk bij zijn aanstelling in 2014 stelde politiecommissaris James O’Neill de nabijheidspolitie in. Een patrouille moet nu samenwerken met de burgers die zij beschermen. Agenten worden week na week op dezelfde plaatsen ingezet en op dezelfde uren. Zo leren ze de buurt grondig kennen en kunnen ze ten dienste staan van de gemeenschap. Meer dan de helft van de zones werkt momenteel op deze manier. “De top van de politie kiest er resoluut voor dat de agenten op straat dicht bij de mensen moeten staan. De initiatieven in New York tonen aan dat bestuurlijke handhaving niet leidt tot absolute willekeur. Die bestuurlijke handhaving is enkel mogelijk als de principes van de rechtsstaat gehandhaafd blijven”, aldus de minister.

“Er is nog steeds meer criminaliteit in de Verenigde Staten dan in België”, erkent justitieminister Geens. “Maar de politie heeft heel wat vooruitgang geboekt en vertrouwen van de burger herwonnen. Er is ook veel minder geweld van politie.” Hij hoopt met zijn bezoek de Brusselse burgemeesters te inspireren. Die ziet hij overigens op 13 december samen met zijn collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon om de veiligheid in Brussel te verhogen, onder meer door een efficiënte eenheid in commando.

Een fusie van de Brussels politiezones ziet hij niet meteen gebeuren, onder meer omdat dat niet in het regeerakkoord staat. “Maar dingen die niet in het regeerakkoord staan, kunnen altijd in het volgende regeerakkoord staan. Ik denk wel dat de tijd tussen nu en een volgende regering, wie daar ook in zit, moet gebruikt worden om daar heel ernstig over na te denken. En het is in dat perspectief dat ik samen met collega Jambon in de volgende weken met de Brusselse burgemeesters zal spreken. Het is heel duidelijk -België kennende- dat dit niet voor morgen is, maar wat niet is kan nog komen en het is altijd nuttig om in het buitenland te zien hoe het werkt”, zei Geens nog aan de VRT.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer