Veertien politiezones krijgen stroomstootwapen dat spieren verlamt

© rr

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laat een proefproject starten waarbij 14 politiezones een stroomstootwapen krijgen. Dat meldt VTM NIEUWS en is door de minister bevestigd aan de on line-redactie van Het Nieuwsblad.

pom

Een stroomstootwapen wordt ook wel een elektroschokwapen of taser genoemd. Met dit wapen worden elektrische stoten toegediend. Daardoor verlammen de spieren van het lichaam tijdelijk. In buurlanden gebruikt de politie dit wapen al wanneer de wapenstok op pepperspray niet meer effectief zijn. Jan Jambon ziet een taser als een wapen tussen de pepperspray en het geweer.

Opleiding

Jan Jambon laat nu tasers aankopen voor veertien lokale politiezones. “De vraag kwam van hen zelf. Zij bepalen ook zelf hoeveel ze er aankopen, momenteel kunnen we daar nog geen getal op plakken. Voor het eerste gebruik moeten de politiemensen een opleiding volgen.”

Ondertussen zal minister Jan Jambon laten uitzoeken of het nodig is de wet te herschrijven want nu staat daar niets in over het gebruik van het stroomstootwapen. Volgens de minister is dat niet echt nodig want de wet zegt ook niets over het gebruik van de wapenstok of pepperspray. De vakbonden dringen wel aan op een wettelijk kader.

Voor de taser moest de minister wel een machtiging geven. Dat heeft hij nu gedaan. De veertien politiezones mogen het stroomstootwapen n principe vanaf vandaag gebruiken.

De volgende politiezones krijgen tijdens de proefperiode een taser: Aalst, Westkust, Limburg regio hoofdstad, Brugge, Oostende, Antwerpen, Brussel-Zuid, Brussel-West, Boraine, Luik, Arlon Attert Habay Martelange, Beloeil/Leuze-en-Hainaut, Mons Quévy, Aiseau-Presles Chatelet Farciennes

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen