Antwerpse voetgangerstunnel na maanden weer toegankelijk met lift

Er is beterschap op komst voor wie met de fiets door de Antwerpse voetgangerstunnel moet. Vanaf 19 september zullen na herstellingswerken beide liften opnieuw werken. Dat laat Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) maandag weten. Midden 2018 zouden gloednieuwe liften operationeel moeten zijn.

De Oude Sint-Annatunnel onder de Schelde is al geruime tijd enkel toegankelijk via de roltrappen. De liften zijn defect en daardoor moeten scooters of mensen met een bakfiets uitwijken naar de fietserstunnel naast de Kennedytunnel, en zo een omweg van enkele kilometers maken.

Dat geldt ook voor fietsers die ’s nachts onder de Schelde moeten, want de openingsuren van de roltrappen zijn beperkt tot 12 uur ’s nachts. Enkel op vrijdag en zaterdag draaien ze tot 2 uur ’s nachts. Als de roltrappen het ook nog eens begeven, is de miserie compleet.

Beterschap op komst

“Na een maandenlang defect werkt de lift van de Sint-Annatunnel op Linkeroever sinds vrijdag opnieuw. De lift op Rechteroever zal ten laatste op 19 september weer in werking treden”, stelt Weyts. Daarvoor worden defecte onderdelen vervangen, moet een nieuwe kabel worden geïnstalleerd en moet de schacht volledig worden gereinigd.

Later worden de liften volledig vernieuwd met respect voor het historisch uitzicht van de liften, een investering van zo’n 2,5 miljoen euro. “De procedure voor de drastische vernieuwing is opgestart, zodat er in de tweede helft van 2017 echt begonnen kan worden aan de werken. Midden 2018 moeten de gloednieuwe liften operationeel zijn”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen