Direct naar artikelinhoud

Vlaams Belang versus N-VA over moslims bij Sint

Staatssecretaris Zuhal Demir reageerde verbolgen op het Facebookbericht: "Walgelijk."Beeld Photo News

Een racistische Facebook-post van Vlaams Belang Kapellen leidt tot ophef op sociale media. Het bericht werd onder druk verwij­derd. Het Vlaams Belang en de N-VA doen volgens politicoloog Maddens hun voordeel met de hetze.

Sinterklaas beroert in de aanloop naar 6 december wel vaker de gemoederen. Maar een Face­book-bericht van de Vlaams Belang-afdeling in Kapellen zorgde de afgelopen dagen voor veel commotie. Bij een foto van een moslimgezin bij Sinterklaas plaatste het Vlaams Belang het bijschrift ‘Wanneer er iets te krijgen valt, gooien ze al hun principes en geloofsregels overboord’.

Deze foto postte een afdeling van het Vlaams Belang op Facebook met het onderschrift: ‘Wanneer er iets te krijgen valt, gooien ze al hun principes en geloofsregels overboord.’ © RVBeeld RV

Met die post ging de lokale afdeling over de schreef, vindt ook Vlaams Belang-woordvoerder Klaas Slootmans. Hij benadrukt dat Sinterklaas er voor zijn partij voor alle kinderen is, ongeacht hun religie. “0 procent racisme, 100 procent traditie, dat is ons credo. Die post was niet conform die partijlijn.” Hij zegt dat de nationale partijleiding het bericht niet meteen gezien had, maar dat de afdeling het de dag zelf verwijderde.

“We kunnen niet alle Face­book-pagina’s van alle afdelingen in de gaten houden. Maar we hebben de mandataris gebeld met de boodschap dat zoiets niet kan. Hij gaf zijn fout toe en verontschuldigde zich. Voor ons is de zaak gesloten.”

'Hij gaf toe dat hij in de fout was gegaan, en verontschuldigde zich. Voor ons is op die manier de zaak gesloten'
Vlaams Belang-woordvoerder Klaas Slootmans over de mandataris die het Facebookbericht postte

Dat het bericht verwijderd werd, is opmerkelijk, maar het Vlaams Belang doet volgens politicoloog Bart Maddens

(KU Leuven) wat het altijd doet wanneer een van haar mandatarissen uit de bocht gaat. “De partij distantieert zich, maar echte excuses volgen niet. Als Filip Dewinter iets strafs doet, is de reactie vanuit meestal dat elke vogel zingt zoals hij gebekt is. Zoals altijd is er een schemerzone van ambiguïteit.”

Dat blijkt nu weer. Het Vlaams Belang wil liefst snel overgaan tot de orde van de dag. “Dit gaat over een Face­book-post van een lokale afdeling. Zouden we het niet beter hebben over de rellen in Brussel of de onderwijshervorming?”

Politiek correct

Hoewel de Facebook-post am­per enkele uren online stond, zagen veel mensen het bericht. Op sociale media was de verontwaardiging groot.

'Het Vlaams Belang heeft aangetoond dat zij verder durven te gaan, terwijl de N-VA laat zien respect te tonen voor anderen. Beide partijen hebben hier dus belang bij'
Bart Maddens, politoloog aan de KU Leuven

Onder meer staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) haalde op Face­book zwaar uit naar het Vlaams Belang: “Wat mij betreft, zijn posts als deze even walgelijk en ongepast als die van religieuze gekken die zeggen dat je het feest van andere religies niet mag vieren of naar muziek mag luisteren. Ik nodig alle Vla­mingen uit om duidelijk te maken dat dit niet hun Vlaanderen is.”

Volgens Mad­dens is de ophef voor beide partijen handig. Hij stelt dat er een soort wedren bezig is tussen de N-VA en het Vlaams Belang over wie het minst politiek correct is. “Het Vlaams Belang heeft weer aangetoond dat zij verder durven te gaan, terwijl de N-VA afstand kan nemen van het Vlaams Belang door te tonen dat ze misschien niet altijd politiek correct zijn maar wel respect tonen voor anderen. Beide partijen hebben hier dus belang bij.”