Aantal doden op Belgische wegen in dalende lijn: “Inspanningen werpen vruchten af”

“Deze cijfers tonen een wereld van verschil met amper een paar jaar geleden”, zo reageert Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts (N-VA) op de laatste verkeersveiligheidsbarometer van Vias, het instituut voor verkeersveiligheid en mobiliteit. Die toont aan dat het aantal doden op de Belgische wegen in de eerste 9 maanden van dit jaar 11 procent (407 naar 363) gedaald is, een laagterecord. Ook in Vlaanderen is er een laagterecord voor de desbetreffende periode (van 202 naar 168 doden , ofwel -17 pct).

“In 2014 werden we nog geconfronteerd met een stijging: ‘de schande van de 400’ verkeersdoden op 1 jaar tijd”, klinkt het. “Daarna hebben we een omvattend Vlaams Verkeersveiligheidsplan uitgedokterd, en het lijkt erop dat de inspanningen vruchten beginnen af te werpen. In 2016 daalde het aantal verkeersdoden al met 15 procent en ook in 2017 zet de daling zich kwartaal na kwartaal verder door. Vlaanderen is veruit de beste leerling van het Belgische klasje. We klokken af op een daling van 34 verkeersdoden.”

“Heel goed nieuws is ook het laagterecord bij de letselongevallen waar fietsers bij betrokken zijn”, gaat Weyts verder, “Het aantal fietsslachtoffers daalt ten opzichte van vorig jaar met 14 pct. De hartverwarmende daling is een aanmoediging om verder te gaan op de ingeslagen weg. Het is ook een tegengif voor de vele kritiek die ik krijg als ik met een onpopulaire maatregel kom, zoals extra trajectcontroles of de hervorming van de rijopleiding. Als ook maar een deel van de daling het resultaat is van de nieuwe beleidskeuzes, dan is mij dat alle kritiek waard.”

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer