De bekende Napolitaanse pizza is nu werelderfgoed
Pizza is op vele plekken ter wereld geliefd, maar in Italië maken ze het gerecht natuurlijk als de beste. Daar krijgen de Italianen nu ook erkenning voor. De Napolitaanse pizza staat sinds vandaag op de lijst van immaterieel werelderfgoed van Unesco.
In 2016 diende de Italiaanse overheid een verzoek in bij de VN-organisatie na een petitie die ondertekend werd door 850.000 Italianen. Deze petitie was het initiatief van een Napolitaanse pizzabakker. Het verzoek werd daarna door nog eens twee miljoen mensen ondersteund.
De traditionele Napolitaanse pizza heeft een dunne korst, met uitzondering van de rand, die "tot het formaat van een kleine fietsband behoort te zijn gerezen". De pizza wordt gebakken in een stenen oven die is aangemaakt met hout.
Er zijn twee varianten, de marinara en de beroemdste, de margherita. Die laatste werd in 1889 bedacht door een kok uit Napels toen de Italiaanse koningin Margherita de stad bezocht. De Margherita staat bekend om haar eenvoud en is slechts belegd met tomaten, mozzarella en basilicum: ingrediënten in de kleuren (rood, wit en groen) van de Italiaanse vlag. De Marinara is belegd met een tomatensaus, oregano en knoflook.
Het comité dat zich over het verzoek boog, roemt de culinaire kennis van de Italianen. Ook de productie van de pizza, de bijbehorende gebaren (het in de lucht gooien van het deeg door de pizzabakkers) en de kennis over het produceren van een goed pizzadeeg kregen veel bewondering.
De Unesco-werelderfgoedlijst voor cultuur bevat meer dranken en voedsel. Zo staan ook Turkse koffie, Kroatische peperkoek en een Georgische methode om wijn te maken op de lijst.
Zo maak je de perfecte Napolitaanse pizza
Een stukje Werelderfgoed in je keuken toveren? Met dit recept maak je pizza Margherita voor vier personen, inclusief vers gemaakte tomatensaus en zelfgemaakt deeg. Wie zichzelf niet zo'n held vindt in de keuken, kan voor een kant en klaar deeg kiezen en tomatensaus in de supermarkt kopen. Voor de Marinara-variant laat je de basilicum en mozzarella achterwege, en kruid je af met extra oregano en knoflook.
Voor het pizzadeeg
- Meng 1 zakje droge gist met 3 el lauw water en een halve koffielepel suiker in een kommetje
- Dek af en laat vijf minuten rusten, zodat de gist toeneemt in volume
- Vermeng 500 gram bloem met 1 koffielepel zout
- Maak een kuiltje in de bloem en voeg daar het gistmengsel aan toe met een halve deciliter olijfolie en wat water
- Kneed alles goed door elkaar. Voeg eventueel wat water toe als de boel wat droog is, of bloem als het geheel te plakkerig is. Maak een bol van het deeg en leg in een grote kom die je afdekt met huishoudfolie en op kamertemperatuur laat rusten in een tochtvrije omgeving.
- Laat anderhalf uur rijzen
Voor de tomatensaus
- Stoof 2 gesnipperde uien en een teentje look aan in een stoofpot in olijfolie
- Voeg een schepje suiker en 80 gram geconcentreerde tomatenpuree toe. Laat even bakken en roer regelmatig om
- Blus met ½ dl rode wijn en laat verdampen
- Voeg 800 gram tomatenvlees of tomatenblokjes uit blik toe
- Voeg tijm, oregano en basilicum toe aan de saus en laat 10 minuten pruttelen
- Mix de saus met een staafmixer en haal ze daarna door een zeef. De droge pulp gooi je weg
- Kruid af met peper en zout
Voor de pizza Margherita
- Verwarm de oven voor op 220°
- Rol één rol pizzadeeg (zelfgemaakt, als je tijd hebt!) uit op een ovenschaal. Rol het zo dun mogelijk voor een knapperige korst
- Bedek de bodem met de tomatensaus tot die helemaal bedekt is
- Snijd mozarrella in blokjes en verdeel over de pizza
- Bak in 15 à 20 minuten in de oven
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Heerlijke kost voor de krokusvakantie: 3 gerechten waar het hele gezin van smult
-
Queen Elizabeth lanceert bakwedstrijd voor haar verjaardagsdessert. Dit zijn 3 geliefde recepten van de zoetekauw
Dit jaar zit de Britse Queen Elizabeth (95) zeventig jaar op de troon. Haar feest in juni zal vier dagen duren, maar deze week start in het Verenigd Koninkrijk wel al de ‘Platinum Pudding Competition’. Deelnemende bakkers proberen een nieuw dessert te creëren voor The Queen, dat iedereen zal eten tijdens de festiviteiten. De winnaar wordt pas binnen enkele maanden bekendgemaakt, dus voor wie niet kan wachten zetten wij nu al drie favoriete recepten van de Queen op een rij. -
Kaneelrollen zijn een hype dankzij Instagram. “Speculoos cream of cookie dough: de toppings maken het visueel aantrekkelijk”
Het is zoetekauwen niet ontgaan: cinnamon rolls of kaneelrolletjes zijn gigantisch in trek. Een paar jaar geleden had nog niemand ervan gehoord, nu zijn er zelfs zaken die uitsluitend het zoete gebakje verkopen, zoals PEAS in Hasselt. PEAS was de allereerste in België en zelfs Europa met een vegan cinnamon roll business. Zaakvoerder Els Berx legt ons uit wat het dessert zo populair maakt. “Ik zou er makkelijk drie na elkaar kunnen opeten.” -
-
Beter dan een bord of een bowl? ‘Blates’ veroveren onze keukentafels
-
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
Als dessert of als vieruurtje: voor deze plattekaastaart hoef je geen uren in de keuken te staan, terwijl hij toch enorm patisserie-waardig is. Hallo, heerlijk romige smaak van plattekaas in combinatie met kruimeldeeg! De frisse smaak van de pomelo, een kruising tussen pompelmoes en grapefruit, maakt het helemaal af. -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
-
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
-
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
Tussen kerst en nieuw volgen de feestmalen elkaar op. Maar aan tafel begint het gemopper. “Ik lust dat niet.” Voor wie met de handen in het haar zit, komt de wetenschap met een nieuw trucje dat je kan uittesten, en het heeft alles te maken met de kleur van het bord. -
Smaak van boerenkool doet ongeboren baby’s grimassen trekken
Zorgt de smaak van boerenkool ervoor dat u een grimas van afkeuring trekt? U bent niet alleen: onderzoekers hebben foetussen een huilende uitdrukking zien trekken wanneer zij in de baarmoeder aan de hippe groente worden blootgesteld. -
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer