© Shutterstock

Nieuwe studie suggereert link tussen de pil en borstkanker

De pil en andere hormonale anticonceptiemiddelen kunnen het risico op borstkanker vergroten. Dat blijkt uit een recent Deens onderzoek.

vwh

Tijdens de studie, die meer dan een decennium duurde, volgden de wetenschappers 1,8 miljoen Deense vrouwen. Ze kwamen tot een opvallende conclusie: de huidige samenstelling van nieuwe anticonceptiemiddelen houden evenveel risico in als oudere formules om kanker te ontwikkelen. De vorsers hadden die uitkomst niet verwacht, want ze gingen ervan uit dat de nieuwe middelen, die lagere dosissen hormonen bevatten, veiliger zouden zijn dan hun voorgangers. “Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat het niet het geval is”, zegt David J. Hunter, hoogleraar epidemiologie en geneeskunde aan de Universiteit van Oxford.

Geen paniek

Dames die kiezen voor hormonale anticonceptie hebben zo’n twintig procent meer kans om borstkanker te krijgen in vergelijking met niet-gebruikers. En hoe langer vrouwen de pil of consorten gebruiken, hoe hoger dat risico wordt. Toch is er volgens de wetenschappers geen reden tot paniek, daar het risico over het algemeen relatief laag blijft. De onderzoekers schatten dat het gebruik van hormonale anticonceptie jaarlijks tot gemiddeld 13 kankerdiagnoses leidt voor elke 100.000 vrouwen. In de praktijk krijgen elk jaar 55 op 100.000 vrouwen te horen dat ze aan borstkanker lijden, bij dames die hormonale anticonceptie gebruiken is dat dan 68 op 100.000.

Geen bescherming?

De resultaten van dit onderzoek spreken de conclusie van een eerdere studie aan de universiteit van Aberdeen deels tegen. Daarin werd beweerd dat vrouwen die ooit de pil hebben genomen net minder kans hebben op bepaalde kankers en dat het beschermende effect tot dertig jaar kan duren nadat ze gestopt ermee zijn gestopt. Belangrijke nuance: ze onderzochten vooral het risico op darm-, baarmoederslijmvlies- en eierstokkanker bij 46.000 vrouwen over een periode van 44 jaar.

Verder zijn er nog meer nadelen bekend over de pil. De nieuwste types zouden een sterk verhoogd risico hebben op veneuze trombose, die tot een fatale longembolie kan leiden. Pilsliksters zouden ook meer kans lopen om een depressie te ontwikkelen. Zeker tienermeisjes krijgen vaker last van stemmingsstoornissen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer