Het hondenteam van de Gentse politie bestaat dit jaar vijf jaar.
Volledig scherm
Het hondenteam van de Gentse politie bestaat dit jaar vijf jaar. © James Arthur

Jambon: "Geweld tegen politiehond = geweld tegen agent"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon overweegt geweldpleging tegen politiehonden gelijk te stellen met geweld tegen een politieambtenaar. Dat blijkt uit zijn antwoord op een schriftelijke vraag van Katja Gabriëls (Open Vld). Ons land beschouwt momenteel een politiehond bij de uitvoering van politietaken als een voorwerp naast de andere politiemiddelen die ingezet worden.

34 reacties

  • Martin Lapierre

    6 jaar geleden
    Waarom geven we de honden en paarden die dienst doen bij de ordediensten niet een officiële titel en statuut ipv ze te beschouwen als een "verlengstuk" van de bevoegde ambtenaar. Zo krijgen ze dan ook erkenning voor wat ze doen voor de maatschappij.
  • Rik Vangaal

    6 jaar geleden
    Juridisch drijfzand omdat de hond geen kennis heeft van wetgeving en nooit bewezen kan worden dat die perfect bevelen gehoorzaamd in noodsituaties. Aangevallene heeft ook het recht niet verwond te worden indien niet noodzakelijk. Hond kan daar niet over oordelen. Honden zijn makkelijk te vervangen. Tenzij iemand eerst die hond aanvalt heeft dit juridisch weer eens geen waarde maar het staatsblad wordt er weer dikker van.
  • Karine Roeland

    6 jaar geleden
    Eindelijk die hond of paard verdient dit. De dieren kiezen er niet voor om zo een gevaarlijke job uit te oefenen. En Didier, een politiehond zal niet zomaar een stuk uit je bijten. Hij krijgt genoeg eten, mensenvlees zal hem niet interesseren.
  • Ian Vandenbossche

    6 jaar geleden
    Een politiehond kiest niet zelf voor de job, hij/zij wordt daarvoor ‘gebruikt’. Het is dus maar normaal dat geweld tegen de hond wettelijk wordt bestraft. Zelfde met de politiepaarden.
  • ingrid mertens

    6 jaar geleden
    Er moet dringend een wet komen die dieren bescherming geven! Een dier is ook een levend wezen met emoties en pijn..... Respect voor mens en dier is gewoon een must!