© GMAX AGENCY

UEFA heeft ook beetje goed nieuws voor ons: Rode Duivels reekshoofd in nieuwe topcompetitie

Een beetje in de schaduw van de bekendmaking van het wegvallen van Brussel als gaststad van Euro 2020, maakte de UEFA ook de samenstelling van de potten voor de loting van de UEFA Nations League bekend. En dankzij zijn goede coëfficiënt ontlopen de Rode Duivels in deze nieuwe topcompetitie Duitsland, Spanje en Portugal. Een poule met België, Frankrijk en Nederland behoort wel tot de mogelijkheden.

md, vtvn

Voor alle duidelijkheid: de UEFA Nations League is een nieuw Europees landentornooi dat plaatsvindt tussen elk WK en EK. Het vervangt grotendeels de oefeninterlands en start vanaf september 2018. De 55 Europese landen worden onderverdeeld in vier divisies.

De Rode Duivels zitten dankzij hun hoge coëfficiënt in de hoogste A-divisie. Samen met Duitsland, Portugal, Spanje, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Italië, Polen, IJsland, Kroatië én Nederland. Op 24 januari 2018 worden vier groepen van drie landen getrokken in Lausanne. België zal samen met Duitsland, Portugal en Spanje in Pot 1 zitten bij de loting. Zij loten één tegenstander uit Pot 2 (Frankrijk, Engeland, Zwitserland of Italië) en één uit Pot 3 (Polen, IJsland, Kroatië of Nederland). De vier groepswinnaars strijden in een final four (met eerst halve finales) in juni 2019 voor de eindzege.

De vier landen die als laatste in hun poule eindigen, degraderen naar de B-divisie. Daarin zitten nu landen als Oostenrijk, Wales, Zweden, Turkije, Tsjechië en Denemarken. Na elke editie degraderen er uit de eerste drie divisies telkens vier landen, er komen dan vier gepromoveerde landen uit een lagere divisie in de plaats.

B-divisie bestaat uit: Oostenrijk, Wales, Rusland, Slovakije, Zweden, Oekraïne, Ierland, Bosnië-Herzegovina, Noord-Ierland, Denemarken, Tsjechië, Turkije.

C-divisie bestaat uit: Hongarije, Roemenië, Schotland, Slovenië, Griekenland, Servië, Albanië, Noorwegen, Montenegro, Israël, Bulgarije, Finland, Cyprus, Estland, Litouwen.

D-divisie bestaat uit: Azerbeidzjan, Macedonië, Wit-Rusland, Georgië, Armenië, Letland, de Faeröer, Luxemburg, Kazachstan, Moldavië, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar.

Ook EK-tickets op het spel

Via de Nations League plaatsen vier landen (één per divisie) zich ook voor het EK. De vier groepswinnaars in elke divisie spelen in maart 2020 een aparte play-off, met als inzet dat EK-ticket. Dat betekent dat er ook uit de laagste divisie een land naar het EK gaat – genre Luxemburg of de Faeröer, zelfs San Marino maakt nu veel meer kans. Als een groepswinnaar al (via de kwalificaties) zeker is van het EK, wordt die in de play-off vervangen door de beste niet-groepswinnaar. Richting WK 2022 wordt het format nog aangepast omdat de WK-kwalificaties anders in elkaar steken.

De groepsfase van de eerste editie vindt plaats van september 2018 tot november 2018. Dat betekent dat de kwalificaties voor het EK 2020 pas later kunnen plaatsvinden, van maart 2019 tot november 2019. Tussendoor wordt de final four van de Nations League wel nog afgewerkt, in juni 2019.

Speelschema

Matchdag 1: 6–8 september 2018

Matchdag 2: 9–11 september 2018

Matchdag 3: 11–13 oktober 2018

Matchdag 4: 14–16 oktober 2018

Matchdag 5: 15–17 november 2018

Matchdag 6: 18–20 november 2018

Finale: 5–9 juni 2019

MEER OVER DE RODE DUIVELS