© EPA-EFE

Arsenal haalt stevig uit, Marseille stoot door in Europa League met de hakken over de sloot

Arsenal heeft het Engelse feestje compleet gemaakt in Europa met een 6-0 overwinning tegen BATE Borisov, ooit nog het zwarte beest van Anderlecht. De Gunners waren al zeker van de volgende ronde in de Europa League, waardoor 6 van de 7 Engelse ploegen na de winter actief blijven in Europa. Ook Marseille speelt in 2018 in de Europa League, al was het met de hakken over de sloot voor de Fransen. Eerder op de avond verloor AC Milan bij Rijeka en kroonde Atalanta zich tot groepswinnaar na een 1-0 zege tegen Lyon.

jtp

AC Milan was al zeker van groepswinst in groep D, maar toch stelde coach Gennaro Gattuso een sterk elftal op aan de Kroatische kust. Rijeka kon niet meer doorstoten na het 2-2 gelijkspel tegen AEK Athene op de vorige speeldag, maar drukte AC Milan meteen met de neus op de feiten. Al na zeven minuten opende Puljic de score met een knappe vrije trap, kort na de rust legde Gavranovic de 2-0 eindstand al vast met een gekruist schot voorbij een kansloze Storari.

Een knappe zege om het Europa League-seizoen af te sluiten voor Rijeka. AC Milan stoot door naar de volgende ronde, maar Gattuso heeft toch nog werk om zijn eerste zege te behalen. Zondag speelt Milan tegen Bologna, dat met evenveel punten op een gedeelde zevende plaats staat.

© REUTERS

© Photo News

De groepswinst in groep E ging verrassend naar het Italiaanse Atalanta, dat het rechtstreekse duel om de eerste plaats won tegen het Franse Lyon met 1-0. Bij Atlanta bleef verdediger Timothy Castagne een hele wedstrijd op de bank. Na een mislukte volley van zijn ploegmaat en concurrent Hans Hateboer kopte Andrea Petagna op de doellijn de bal binnen.

Dat was meteen ook de eindstand, waardoor Atalanta Lyon op de meet klopt en als groepswinnaar in de trommel voor de volgende ronde gaat. Ook Lyon overwintert in de Europa League, Everton en Apollon waren de duidelijke zwakke broertjes in de groep.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Arsenal zorgde voor de kers op de Engelse taart. Een 6-0 zege tegen de radeloze Wit-Russen van BATE Borisov. De Fransman Mathieu Debuchy opende de score met zijn eerste goal in drie jaar tijd (!), en dat was er meteen één om in te kaderen. Met een raketknal zette hij de 1-0 op het bord in het Emirates Stadium. Theo Walcott en Jack Wilshere zorgden voor de 3-0 halfweg.

In de tweede helft ging het feestje van de Gunners gewoon door. Opnieuw Walcott dwong Polyakov tot een owngoal, Olivier Giroud maakte er vanop de stip 5-0 van en Mohamed Elneny legde een kwartier voor tijd de 6-0 eindstand vast. Zes op zeven Engelse ploegen zijn na de winter actief in Europa: Chelsea, Tottenham, Manchester City, Manchester United en Liverpool in de Champions League, Arsenal in de Europa League. Enkel Everton zorgde voor een smet(je) op het Engelse rapport.

© REUTERS

Marseille schaarde zich bij de laatste 32 in de Europa League, maar de Europese overwintering hing aan een zijden draadje voor de Fransen. Marseille bleef steken op een 0-0 tegen groepswinnaar Salzburg, en moest daarom hopen dat Konyaspor niet won op het veld van het Portugese Guimaraes. Na een kwartier kwamen de Turken op voorsprong via Bourabia, maar laat in de tweede helft maakte Ali Turan een dodelijke owngoal voor Konyaspor. Geen Europa League dus voor Konyaspor, Marseille zegt ‘dankuwel’ op de blote knieën...

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© REUTERS

Het knappe doelpunt van Konyaspor:

Net als Zulte Waregem sloot Vitesse de laatste speeldag in de Europa League af met een opsteker. Onze noorderburen wonnen met 1-0 van Nice, dat wel al zeker was van de tweede plaats in de groep. Vijf minuten voor tijd scoorde Luc Castaignos de winning goal voor Vitesse. Al werd het doelpunt toch vooral gemaakt door Nice-doelman Cardinale, die een lage voorzet vanop rechts domweg in de voeten van Castaignos duwde.

© Photo News

In een overbodige laatste groepswedstrijd kon het Engelse Everton eindelijk zijn eerste Europese zege van het seizoen boeken. Een C-elftal van de Toffees ging met 0-3 winnen op het veld van het Cypriotische Apollon. Kevin Mirallas stond tussen de lijnen, als één van de weinige spelers uit de A-kern, en zag hoe youngster Ademola Lookman twee mooie goals scoorde.

De jonge Engelsman kopte na 21 minuten de 0-1 tegen de touwen, zes minuten later knalde hij vanop afstand de 0-2 op het bord. Kort voor het einde legde Nikola Vlasic, de broer van atlete Blanka Vlasic, de 0-3 eindstand vast. Een pleister voor het bloeden, want Everton had zoveel meer van deze Europese campagne verwacht. Na zes wedstrijden, één zege en 15 tegengoals, ligt het echter al uit de competitie.

© EPA-EFE

Zenit Sint-Petersburg heeft zich op de slotspeeldag verzekerd van winst in groep L. De Russen wonnen het rechstreekse duel om de eerste plaats op het veld van Real Sociedad met 1-3. Zenit ging met een 0-1 de voorsprong rusten dankzij Erokhin (35.), die in de herneming de netten deed trillen. Op het uur bood Adnan Januzaj de gelijkmaker op een presenteerblaadje aan. Na een knappe versnelling liet hij zijn mannetje achter, Willan José (58.) had de assist maar binnen te tikken.

Sociedad moest winnen om groepswinnaar te worden, maar slaagde daar niet in. Ivanovic (64.) en Paredes (85.) legden de 1-3 eindstand vast. Rosenborg en Vardar, beiden al uitgeschakeld, sloten hun Europese campagne af met een 1-1 gelijkspel.

© Photo News

© AP

Sheriff Tiraspol, met Ziguy Badibanga tussen de lijnen, slaagde er niet in zich te plaatsen voor de zestiende finales van de Europa League. De Moldavische landskampioen begon als leider in groep F aan de slotspeeldag, maar tuimelt na een 2-0 nederlaag in en tegen Kopenhagen nog naar de derde plaats. Met een gelijkspel was Sheriff zeker van een plaats in de knock-outfase, Kopenhagen moest winnen.

Op het uur had de thuisploeg zijn schaapjes op het droge, nadat Sotiriou (57.) en Luftner (60.) kort na elkaar scoorden. De ploeg van Ziguy Badibanga, die de volledige wedstrijd speelde, kreeg in de 71e minuut het nekschot wanneer Jairo rood pakte. Badibanga knalde tien minuten voor tijd nog een penalty tegen de paal. In de andere partij in poule F ging Lokomotiv Moskou met 0-2 winnen in het Tsjechische Zlin, waardoor de Russen als groepswinnaar doorstoten. Kopenhagen verzamelde net als Sheriff 9 punten, maar was de betere in de onderlinge duels. De heenwedstrijd in Moldavië was op 0-0 geëindigd.

© REUTERS

AEK Athene moest in groep D een nederlaag op het veld van Austria Wenen vermijden om zich te plaatsen en slaagde in zijn opdracht. Met Viktor Klonaridis die het slotkwartier volmaakte bleef het 0-0, waardoor de Grieken samen met groepsleider AC Milan doorstoten.

In groep B veranderde er niets meer. Dynamo Kiev won met 4-1 van Partizan en gaat als groepswinnaar naar de zestiende finales. Ook Partizan stoot door. Skënderbeu sloot zijn Europa League-campagne af met een 2-1 nederlaag tegen Young Boys in Bern en eindigt laatste. Oude bekende Gavazaj (ex-speler van Gent en Roeselare) opende voor de bezoekers de score, de Albanese Belg Donjet Shkodra kwam niet in actie.

Astana en Slavia Praag vochten onderling uit wie samen met Villareal mocht doorstoten in groep A. De Kazakken trokken na een 0-1 zege in Tsjechië aan het langste eind. Villarreal leed in eigen huis een verrassende 0-1 nederlaag tegen rode lantaarn Maccabi Tel Aviv.

Plzen wipte in groep G op de valreep over Steaua Boekarest naar de eerste plaats. De Tsjechen wonnen zelf met 0-2 bij rode lantaarn Hapoel Beer Sheva, terwijl Boekarest met 2-1 onderuit ging tegen het Zwitserse Lugano. Plzen en Boekarest waren evenwel al zeker van hun plaats in de knock-outfase. Lugano en Hapoel waren al uitgeteld.

Athletic Bilbao opende in groep J met een 1 op 9, maar met twee opeenvolgende zeges hield het zijn kansen op de zestiende finales gaaf. Tegen Zorya Luhansk moesten de Basken minstens een punt halen om zich te verzekeren van de tweede plaats. Bilbao won uiteindelijk met 0-2 en snoepte het reeds geplaatste Östersunds zo alsnog de groepswinst af. De Zweden speelden 1-1 gelijk tegen Hertha Berlijn, in de slotminuten misten ze een strafschop.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer