© EPA

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null

Zware bosbranden bedreigen Costa Blanca: inwoners en toeristen geëvacueerd

In de omgeving van het Spaanse stadje Jávea aan de Costa Blanca woedt sinds zondagnamiddag een zware bosbrand. Meerdere auto’s en huizen zijn al in de as gelegd en honderden mensen zijn geëvacueerd. De situatie is maandag nog verergerd.

De brand ontstond in het dorpje Benitatxell en breidde zich al snel uit in de richting van Jávea (Xàbia in het Valenciaans, in het noorden van de Costa Blanca. Omdat de vlammen ook verschillende woonwijken bedreigen, moesten ook heel wat mensen in veiligheid worden gebracht. Jávea telt rond de 30.000 inwoners en het havenstadje is ook erg populair bij toeristen. Vooral het strand Playa del Arenal trekt toeristen aan.

Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen precies geëvacueerd moesten worden. Volgens de kranten ging het onder aanhaling van de autoriteiten over 330 bewoners, de televisie en ooggetuigen hadden het over 1000 mensen. Ook een camping moest ontruimd te worden.

De getroffenen werden deels in scholen opgevangen. Het Rode Kruis helpt mee en heeft noodbedden uit onder andere Alicante en Benidorm laten aanrukken.

Brandstichter?

De vlammen sloegen ook over naar het nabijgelegen beschermd natuurgebied ‘Parque forestal de la Granadella’, volgens de krant Marina Plaza een van de belangrijkste natuurschatten van de hele regio. Minstens 370 brandweermannen bestrijden op de grond de vlammen, aldus El País. Ook de civiele bescherming en het leger zijn ingezet. Volgens ooggetuigen helpen ook minstens vijf blusvliegtuigen en vier blushelikopters mee. Maar het is erg heet en de opstekende wind wakkert de vlammen aan.

Marina Plaza schijft voorts dat de brand het werk is van een brandstichter. Hij zou volgens de politie op verschillende plekken vuur hebben gemaakt. Omdat het aan de Costa Blanca momenteel voor september extreem warm is met temperaturen tot 40 graden en de vegetatie extreem droog is, raakte de brand snel buiten controle.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer