Muyters ontkent: “Ik heb helemaal geen voorstel gedaan aan regering over Uplace”

© if

Dat Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) een soort ‘Uplace Light’ heeft voorgesteld aan zijn collega’s binnen de regering om het dossier uit het slop te trekken, klopt niet. Dat zei de minister vrijdag in De Ochtend op Radio 1. “Bemiddelaar Wim Van Asschot heeft gesproken met de aandeelhouders en daarover een rapport gemaakt, dat ik heb overgemaakt aan mijn collega’s binnen de regering.”

Minister Muyters zou na “maandenlang geheim topoverleg” een “ultiem plan” op tafel hebben gelegd om het Uplace-winkelcomplex van de ondergang te redden, schrijft De Tijd. Volgens de krant stelt Muyters de regering voor om Uplace met een derde te verkleinen. Het geplande hotel zou worden geschrapt. Daarnaast zou de kantoorruimte met 70 procent en de winkelruimte met 10 procent verminderen. Nog volgens de krant zou het omstreden winkelcentrum zich daar ook bij neergelegd hebben.

© BELGA

Niets van aan, reageert Muyters in De Ochtend. “Ik heb geen enkel voorstel aan de regering gedaan en er zijn geen geheime onderhandelingen geweest”, zegt hij. “Ik heb ook niemand speciaal aangesteld om het dossier te redden”, verwijst hij naar Wim Van Asschot, volgens De Tijd een door Muyters aangestelde bemiddelaar om de belangrijkste tegenstanders van het project over de streep te trekken.

“Geen enkele rol gespeeld”

“Van Asschot is aangesteld als voorzitter van de brownfieldcel(die moet bekijken hoe vervuilde gronden toch nog benut kunnen worden, nvdr.), en moest met de burgemeesters en andere aandeelhouders rond te tafel gaan zitten en een oplossing zoeken. Dat heeft hij gedaan en zijn rapport heb ik doorgespeeld aan de collega’s binnen de regering”, reageert de minister.

Hij benadrukt verder dat hij “geen enkele rol” heeft binnen het Uplace-dossier. De Raad van State moet zich nu uitspreken over het ruimtelijk plan voor de zone Vilvoorde-Machelen. “We moeten nu afwachten wat de Raad van State zegt. Ik veronderstel dat als er een vernietiging komt, daar binnen de regering over gesproken moet worden.”

Koehandel

De Tijd schrijft vrijdag ook over een soort koehandel om CD&V over de streep te trekken. Die houdt het been stijf over het winkelcomplex, terwijl N-VA het Eurostadion weinig genegen is. Daarom zou ook een soort ‘Eurostadion Light’ op tafel liggen, maar ook dat ontkent Muyters met klem. “Dit is helemaal geen piste”, zegt hij. “Zo’n koehandel zou de politiek onwaardig zijn, denk ik. Dat is niet wat mensen van politici verwachten.”

Over de inhoud van het rapport van Van Asschot wil de minister niet veel kwijt. “Het is goed dat er iets gebeurt met vervuilde grond, maar ik spreek mij er niet over uit of dat dan Uplace moet zijn, of iets anders.”

© ddl

Unizo: “Uplace Light blijft shopping center large”

“Een Uplace Light blijft een shopping center large. Ook met 10 procent minder winkeloppervlakte blijft het een groot winkelcentrum.” Dat zegt adviseur Michiel Verhamme van ondernemersorganisatie Unizo op de plannen voor een afgeslankte versie van het omstreden winkelcomplex.

Volgens Verhamme heeft de aangestelde Vlaamse topambtenaar wel zijn ronde gedaan bij de betrokken partijen, Unizo inclusief. “Maar het was eerder een verkenningsronde dan een bemiddelingsronde. Een bemiddeling is een stap verder, en zo ver is het niet gegaan”, zegt de adviseur.

Voor Unizo moet er een grote breuk komen met de bestaande plannen, en die ziet de ondernemersorganisatie niet. “We hebben altijd gezegd dat we rond de tafel willen zitten, maar er moet een wezenlijk verschil in de plannen zijn”, zegt Verhamme.

© Photo News

Hans Bonte: “Ook Uplace Light is onverteerbaar“

Ook de komst van een eventueel ‘Uplace light’ is voor burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte “onverteerbaar”. Dat zei hij vrijdag in De Ochtend op Radio 1. “Een Uplace light moet qua gevolgen voor milieu en mobiliteit niet onderdoen” voor het volwaardige project, vindt de burgemeester van Vilvoorde. Het omstreden winkelcomplex zou op de gesaneerde grond naast het viaduct van Vilvoorde worden neergepoot, maar daar heeft Bonte zich altijd tegen verzet.

“Het verbaast mij dat Muyters als minister van Economie daar niet meer vraagtekens bij zet. Dit is gewoon een organisatie van de stilstand, en dat heb ik tegen Van Asschot ook gezegd toen hij op bezoek kwam”, zei Bonte.

Het Uplace-dossier ligt nu op tafel bij de Raad van State, die een oordeel moet vellen over het ruimtelijk plan voor de zone Vilvoorde-Machelen. Als de rechters het plan vernietigen, is dat wellicht de doodsteek voor het omstreden winkelcentrum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen