Online zelfhulpcursus moet zelfdoding vermijden

© Jonas Roosens

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie lanceert een online zelfhulpcursus om mensen gratis en anoniem beter te leren omgaan met zelfmoordgedachten. Uit onderzoek blijkt het programma effectief te zijn, zegt VLESP-coördinator professor Gwendolyn Portzky.

“Omdat een online zelfhulpcursus gebaseerd op therapeutische technieken nog niet werd aangeboden in Vlaanderen, en het ons erg waardevol leek om dit als aanvulling op reguliere hulpverlening aan te bieden, hebben we Think Life ontwikkeld”, zegt professor Gwendolyn Portzky, coördinator van VLESP. De zelfhulpcursus Think Life wordt aangeboden via www.zelfmoord1813.be, een online platform voor informatie en hulp gericht op de preventie van zelfdoding.

De cursus is opgebouwd uit zes modules die zelfstandig en in eigen tempo doorlopen kunnen worden. “Bij iedere module staat er een ander thema centraal en worden verschillende oefeningen aangereikt”, verduidelijkt professor Portzky. “Tijdens de cursus kan je bijvoorbeeld een safety plan opstellen, dat je kan helpen en crisis door te komen. Om goed voorbereid te zijn op een mogelijke terugval, word je door de oefeningen ook in staat gesteld een terugvalplan te maken. Omdat gedachten aan zelfmoord vaak gepaard gaan met depressieve klachten en piekeren, wordt ook hier aandacht aan besteed.”

Zelfhulpcursus werkt

Think life is gebaseerd op psychotherapeutische technieken uit de cognitieve gedrags-, problemsolving, dialectische gedrags- en mindfulness-based cognitieve therapie. De zelfhulpcursus werd oorspronkelijk ontwikkeld aan de Vrije Universiteit Amsterdam en aangepast voor gebruik in Vlaanderen door het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP).

VLESP startte vorig jaar een onderzoek naar de effectiviteit. “Uit dit onderzoek blijkt nu dat personen die de Think Life cursus hebben gevolgd na afloop en ook 3 maanden later significant minder gedachten aan zelfmoord hadden in vergelijking met personen die de cursus niet hadden gevolgd”, zegt professor Portzky. “Daarnaast blijkt uit de studie dat Think Life bovendien leidt tot een significante afname van depressieve klachten, hopeloosheid, piekeren en angst.” Professor Portzky benadrukt dat het de eerste keer is dat een online methodiek zo grondig op haar effectiviteit werd onderzocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen