© Matrixpictures.co.uk

De kalender van de festivalzomer wordt overhoop gegooid en dat is te wijten aan Ed Sheeran

In z’n eentje gooit Ed Sheeran de komende festivalzomer behoorlijk overhoop. Het concert van de rosse Brit op 1 juli in Werchter brengt een carrousel op gang, die ervoor zorgt dat trouwe bezoekers van minstens Rock Werchter, Werchter Boutique, Cactus Festival en Rock Zottegem een ander weekend moeten vrijhouden.

Annelies Roose

In amper veertig minuten waren ze uitverkocht, de 60.000 tickets voor Ed Sheeran op 1 juli in Werchter. De datum van het concert doet vermoeden dat het zal plaatsvinden als onderdeel van de 43ste editie van Rock Werchter, maar dat klopt niet. Het concert staat los van het festival, en evenmin past het in het kader van TW Classic of Werchter Boutique. En in een klein landje als het onze, met een van de drukste festivalzomers ter wereld, blijkt dat een ongeziene carrousel op gang te brengen (zie infografiek onderaan).

Rock Werchter moet voor Shape of you, Perfect en Galway Girl namelijk opschuiven naar het weekend van 5 tot 8 juli. Traditioneel is dat al een van de drukste festivalweekends, met onder meer het Brugse Cactus Festival, Werchter Boutique, Rock Zottegem, Les Ardentes, Gent Jazz en Antwerp Metal Fest. En daar nog een klepper als Rock Werchter bij? Dan maar naar een ander weekend verhuizen, besloten minstens drie festivals. Cactus Festival kiest voor het weekend ná Rock Werchter, Rock Zottegem voor het weekend ervoor, Werchter Boutique (ook van Live Nation) zelfs voor midden juni.

“Voor trouwe bezoekers en vrijwilligers is dit niet leuk”, zegt Kurt De Loor van Rock Zottegem. “Zij zijn al een tijd ingesteld op een andere datum en moeten zich nu aanpassen. Maar we zijn een flexibele organisatie: het komt wel goed.”

“De festivalzomer wordt elk jaar drukker, de puzzel wordt elk jaar moeilijker te leggen”, zegt Patrick Keersebilck van Cactus Festival. “Maar het is niet de eerste keer dat we schuiven: we deden het al in 2013 en 2014. Veel problemen hebben we toen niet gehad.”

Wat met TW Classic?

Het grootste vraagteken op dit moment is TW Classic. Er gaan geruchten dat het eendaagse festival dit jaar niet zal plaatsvinden, maar zowel organisator Live Nation als de gemeente Rotselaar ontkennen met klem. Volgens Live Nation wordt er “volop gewerkt aan TW Classic 2018”, volgens burgemeester Dirk Claes (CD&V) “worden alle mogelijkheden overlopen”. “Live Nation mag los van Rock Werchter naar eigen believen twee evenementen plannen in het Festival Park, maar als daar een derde bijkomt, moet toestemming worden gevraagd. Momenteel bekijken we of TW Classic kan doorgaan op zaterdag 24 juni of op een ander moment. Voor Kerstmis hakken we de knoop door.”