© BELGA

Beschoten Diestse agent krijgt fikse schadevergoeding van 330.000 euro

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft een 43-jarige Marokkaan veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 330.383,68 euro aan een agent op wie hij geschoten had. De schietpartij speelde zich op 20 november 2009 af aan de afrit van de E314 in Halen. Het slachtoffer hield er een arbeidsongeschiktheid van 25 procent aan over.

geho

Het verhaal dat een 48-jarige Diestse agent bijna het leven kostte, begon op 20 november 2009 wanneer een boswachter in Rillaar (Aarschot) twee auto’s opmerkte waarin personen met bivakmutsen zaten.

Toen de verdachten in de gaten kregen dat ze opgemerkt waren, wijzigden ze hun plannen en reden weg. Een van de voertuigen, een VW Touareg, reed richting E314. De Aarschotse politie zette de achtervolging in de richting van Hasselt in en verwittigde de omliggende korpsen. Een ploeg van de politie Demerdal vatte post ter hoogte van de rotonde in Halen. Toen de VW Touareg daar aankwam, moest de bestuurder in de remmen voor een andere wagen en kwam hij naast de dienstwagen van de politie terecht.

De dader, woonachtig in het Brusselse, schoot vier keer op het voertuig. Een kogel - uit een Zastava-machinegeweer, dat vergelijkbaar is met een kalasjnikov - raakte de agent, perforeerde zijn long en passeerde op nauwelijks twee centimeter van zijn hart. Het slachtoffer verloor hierbij een deel van zijn longen. De daders vluchtten weg in de richting van Antwerpen en staken in de omgeving van Aarschot de auto in brand. Onder meer DNA-sporen op het achtergelaten machinegeweer wezen de veertiger als de schuldige aan.

In eerste aanleg kreeg hij tien jaar cel voor de feiten, maar de beroepsrechter trok het op tot 15 jaar gevangenisstraf. De dader stuurde zijn kat naar het proces over de schadevergoeding.

Aangeboden door onze partners