© Photo News

Verkeersovertredingen worden binnenkort veel strenger aangepakt

Alcohol achter het stuur, rijden zonder rijbewijs, recidivisme: deze overtredingen worden begin volgend jaar zwaarder bestraft. Hardleerse dronken chauffeurs riskeren een alcoholslot en verjaringstermijnen worden verlengd. Justitieminister Koen Geens (CD&V) wil zo onze wegen veiliger maken.

pom

Minister van Justitie Koen Geens en Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) pakken verkeersovertredingen veel strenger aan. Vooral hoge alcoholgehaltes en recidive. Ook rijden zonder rijbewijs en vluchtmisdrijf met gewonden of doden zullen zwaarder worden gestraft. Beide ministers hopen dat de nieuwe regels in het voorjaar van 2018 ingevoerd kunnen worden.

Voor recidive komt er duidelijkere aanpak. Zo kan de straf verdubbeld worden voor het herhaaldelijk plegen van zware inbreuken, zoals dronken rijden na vroegere intoxicatie en rijden tijdens een rijverbod.

Vier jaar voor vluchten na dodelijk ongeval

Recent verschenen in de pers verhalen over vluchtmisdrijf na een dodelijk ongeval. Dit is vaak een probleem van hardleerse chauffeurs. Daarom worden de maximale straffen verhoogd.

Voor vluchtmisdrijf zonder gewonden kan de straf oplopen tot 6 maanden gevangenisstraf en/of een geldboete tot 2.000 euro. Wanneer een bestuurder vluchtmisdrijf pleegt en een slachtoffer gewond achterlaat, loopt de straf op tot 3 jaar gevangenisstraf en/of een geldboete tot 5.000 euro. Wanneer het ongeval voor een ander de dood tot gevolg heeft gehad, wordt de maximumgevangenisstraf bepaald op 4 jaar en/of een geldboete tot 5.000 euro. De bestuurder zal bij een vluchtmisdrijf met gewonden of doden ook zijn rijbewijs voor minstens drie maanden verliezen.

© BELGAIMAGE

Verplicht alcoholslot

Bij een hoge concentratie alcohol (vanaf 1,8g/l) kan, als alternatief voor de intrekking van het rijbewijs, een verplicht alcoholslot worden opgelegd voor een periode van 1 tot 3 jaar of definitief. Hetzelfde geldt voor recidivisten die voor de tweede keer gecontroleerd worden in drie jaar met een alcoholpercentage van meer dan 1,2g/l.

Ook de straffen voor rijden tijdens een rijverbod en rijden zonder (geldig) rijbewijs worden verzwaard. Zo zal een bestuurder zonder rijbewijs nu ook een gevangenisstraf riskeren, en niet enkel een geldboete. In de eerste helft van 2017 werden in ons land 16.935 bestuurders betrapt op rijden zonder (geldig) rijbewijs.

Niet-verzekerd rijden

Voor bestuurders die herhaaldelijk niet-verzekerd rijden worden de minimumstraffen bij een eerste recidive binnen de drie jaar na de eerste veroordeling verhoogd van minstens 8 dagen rijverbod naar minstens 3 maanden. De veroordeelde moet ook altijd opnieuw zijn theoretische en praktische proeven afleggen. Recidiveert hij een tweede keer binnen de drie jaar, dan moet het rijverbod minstens 6 maanden bedragen (+ afleggen proeven). Bij derde recidive wordt dat minstens 9 maanden rijverbod (+ afleggen proeven).

Langere verjaring

Tenslotte wordt de gebruikelijke verjaring van één op twee jaar gebracht voor alle verkeersmisdrijven. Verjaring van de zwaarste misdrijven blijft drie jaar. Wanneer bestuurders die om medische of psychologische reden het recht tot sturen werd ontnomen, bewijzen dat ze meewerken aan hun herstel kunnen ze sneller hun rijbewijs terugvragen. Momenteel moeten ze hiervoor twee jaar wachten maar met deze aanpassing wordt de termijn verkort. Zo willen de ministers bijvoorbeeld bestuurders die na een alcoholverslaving terug op het rechte pad zijn, stimuleren om opnieuw hun rijbewijs te halen wanneer ze kunnen bewijzen dat ze intensief aan hun verslaving gewerkt hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER