‘Ergste aanval tegen de VN in jaren’ in Oost-Congo: 14 doden en tientallen gewonden

Monusco opereert sinds 1999 in de Democratische Republiek Congo © Belga Image

VN-Radio Okapi meldt dat de aanval gericht was tegen een basis in Beni van Monusco, de VN-missie in het Afrikaanse land.

Een ‘groot aantal’ VN-blauwhelmen is gedood of verwond bij een aanval donderdagavond laat in de Congolese provincie Noord-Kivu, in het noordoosten van het uitgestrekte Centraal-Afrikaanse land. Dat tweet Jean-Pierre Lacroix, vicesecretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Vredeshandhaving. Volgens Lacroix zijn versterkingen ter plaatse.

Er is sprake van veertien doden en een veertigtal gewonden onder het militaire VN-personeel. VN-woordvoerder Farhan Haq meldt dat het merendeel van de doden leden van het Tanzaniaanse contingent zijn. Bij de aanval kwamen volgens hem ook minstens vijf Congolese regeringssoldaten en een niet nader genoemd aantal rebellen om.

VN-Radio Okapi meldt dat de aanval gericht was tegen een basis in Beni van Monusco, de VN-missie in het Afrikaanse land.

De aanval zou het werk zijn van de Allied Democratic Forces (ADF), een rebellengroep die actief is in Congo en Oeganda. In het gebied zijn echter talrijke milities actief, wier eerste bekommernis de controle is over de diverse bodemschatten die Oost-Congo rijk is.

Ondertussen heeft het Congolese leger laten weten bij de aanval 72 rebellen te hebben gedood en dat er in eigen rangen één soldaat is gesneuveld. Tevens heeft het Congolese leger bevestigd dat de aanval het werk was van de ADF.

Grootste VN-vredesmacht

Monusco,voluit ‘Mission de l’Organisation des Nations Unies pour la stabilisation en République démocratique du Congo’, opereert sinds 1999 – oorspronkelijk onder het acroniem Monuc – in Congo. Momenteel verblijven meer dan 16.000 blauwhelmen in het land, wat Monusco tot de grootste VN-vredesmacht ter wereld maakt.

Op Twitter heeft intussen onder andere VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zijn ‘verontwaardiging’ uitgesproken. Volgens VN-woordvoerder Stéphane Dujarric gaat het om de ‘ergste aanval tegen de VN is van de voorbije jaren’.

Partner Content