© JCr

Wat te doen dit weekend? Dit zijn onze tips

Ben jij nog op zoek naar een leuk uitje met vrienden of met het hele gezin dit weekend? Wij helpen je op weg met deze zeven tips.

eco

Tijdelijke schaatsbanen in openlucht

Het wordt kouder en de feestperiode nadert. Dat betekent traditiegetrouw dat in enkele Limburgse gemeenten tijdelijke (openlucht) schaatsbanen worden opgebouwd. In die van Winterland (Hasselt) kon u al eerder terecht (en vanaf zaterdag woont er daar ook een Kerstman), maar dit weekend openen ook de schaatspistes op de Grote Markt in Genk en op ‘Het Warmste Plein’ van Sint-Truiden. Vanaf midden volgende week kan u ook in Bree het ijs op, meer bepaald op het Vrijthof. U kunt uw eigen schaatsen meebrengen of ze ter plaatse huren. Overal is er ook gedacht aan drankstandjes.

De tarieven en openingsuren vindt u terug op de gemeentelijke websites of op de speciale event-websites.

Loop mee bij de bestorming van Alden Biesen

De bestorming van Alden Biesen is een heroïsche loopwedstrijd die zes beklimmingen aandoet. Dat heeft te maken met het verleden: in de voorgaande eeuwen lag de toegangspoort van het kasteel immers aan het Apostelhuis, bovenaan het domein. Op deze heuveltop komen zes wegen samen. Dat waren de toegangswegen tot het kasteel, en die kan u zondag dus allemaal aandoen. Maar u kan natuurlijk ook voor minder kiezen en gaan voor twee, drie of zes beklimmingen, die respectievelijk dan staan voor 6, 10 of 16 km. Voor kinderen is er een traject met 1 beklimming (van 1,7 km).

Zondag, start vanaf 12.15 uur. Daginschrijvingen vanaf 11 uur. Deelname: vanaf 9 euro (gratis voor kortste route). Tiendschuur Alden Biesen, Kasteelstraat. www.debestormingvanaldenbiesen.be

Tientallen wandelroutes langs kerststallen en wegkruisen

Nog tot 6 januari kan u in de Voerstreek en het aanpalende Heuvelland (NL) een zogenaamde Kribkeswandeling maken. Dat zijn wandelingen langs de mooiste kribkes (of kerststallen), kapelletjes en wegkruisen, en dat in het mooie decor van het landschap daar. Er zijn trajecten van verschillende afstanden, én u kan zelf extra combinaties maken via een knooppuntensysteem. Op verschillende locaties kan er gepauzeerd worden met een hapje of drankje. De wandelingen zijn zo uitgezet dat overal gestart kan worden. Sommige paden lopen door weiden en zijn niet geschikt voor buggy’s. Wie minder goed te been is of net extra veel kribbes wil zien, kan kiezen voor een van de 3 uitgestippelde autoroutes.

Alle routes zijn te vinden op en gratis te downloaden via www.kribkes.nl

Foto-expo van kerkhoven uit hele wereld

In het Centre Ceramique in Maastricht loopt dezer dagen een opvallende (mini-)­ tentoonstelling. Het gaat om foto’s die Frank Terwindt de afgelopen 35 jaar maakte van begraafplaatsen overal ter wereld en dat in alle culturen, religies en sociale groepen. De foto’s tonen o.a. dat (buiten het verdriet) begraafplaatsen ook oases kunnen zijn van rust en plek­ken vol historie.

Nog tot 28 januari. Dagelijks open (m.u.v. maandag). Avenu Ceramique 50. Gratis toegang. www.centreceramique.nl

Van kerstmarkt in park tot kerstmarkt indoor

Deze en ook de volgende weekends wordt u overstelpt met kerstmarkten. Dit weekend kan u o.a. in Riemst, Bolderberg, Diepenbeek, Kiewit, Heers, Maasmechelen, Gingelom en Zutendaal terecht om kerstmutsen te kopen, warme chocomelk te drinken, kerstdecoratie aan te schaffen, ... In Herk-de-Stad wordt alles georganiseerd in een park en in Bocholt is er een indoormarkt. In Lommel wordt er dan weer een heus winterkinderdorp gebouwd met allerhande attracties.

Een overzicht en meer info op www.hbvl.be/agenda (via de zoekterm: kerstmarkt).

Mikmannentocht door velden en boomgaarden

Wil u het weekend starten met een fijne wandeling door de natuur? Dan kan u zaterdag naar Wellen, waar wandelclub de Wellense Bokkerijders de Mikmannentocht op de agenda heeft staan. U kunt kiezen uit vijf trajecten, in afstand variërend van 4 tot 20 km. De routes (die vertrekken aan zaal Sportpark) gaan langs mooie stukken natuur, met onder meer de Broekbeemd en de Grote Beemd, en het typische Haspengouwse landschap met de boomgaarden en velden.

Zaterdag, vertrek tussen 8 en 15 uur. Houtstraat 55. Deelname: 1,5 euro. www.walkinginbelgium.be

Streekbieren proeven op Hop Hop Hoera

Het Bilzerse stadsbier Heer van Biesen is jarig en krijgt er een broertje bij. Daarom wordt er feest gevierd op het Marktplein. U kunt er tientallen (streek)bieren proeven van kleine en ambachtelijke brouwerijen, van bitter tot zoet en van hoppig tot fruit. Het wordt extra sfeervol, want de nieuwe kerstverlichting is aangestoken. Anders dan tijdens de vorige edities vindt Hop Hop Hoera niet alleen plaats op zondag, maar ook op zaterdag.

Zaterdag, van 20 tot 23 uur. Zondag van 13 tot 21 uur. Marktplein. Gratis toegang. www.bilzen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer