Direct naar artikelinhoud
Zomerakkoord

Kernkabinet bereikt dan toch nog akkoord over laatste dossiers zomerakkoord

Kernkabinet bereikt dan toch nog akkoord over laatste dossiers zomerakkoord
Beeld Photo News

De federale regering heeft een akkoord bereikt over de losse eindjes van het zomerakkoord. Er werden nog verschillende wijzigingen doorgevoerd aan de effectentaks en de vennoot­schapsbelasting.

en

Na technische werkgroepen en bilaterale vergaderingen zat de kern vrijdagavond nog eens opnieuw samen om een akkoord te vinden. Vooral CD&V stond op de rem over de maatregel om 500 euro per maand onbelast bij te verdienen. Zij voelden zich gesteund door het middenveld dat waarschuwde voor oneerlijke concurrentie.

Uiteindelijk werden nog verschillende aanpassingen gedaan. Wie wil werken voor een woonzorgcentrum zal in de toekomst aan kwaliteitseisen moeten voldoen. Ook werd het maximale bedrag teruggebracht van 1.000 naar 500 euro per maand, zoals ook in de oorspronkelijke plannen stond. De invoering van de maatregel is ook uitgesteld tot 20 februari, zodat er eerst een overleg met de gewesten en gemeenschappen georganiseerd kan worden en zodat de online registratie  via de app volledig op punt staat.

Effectentaks

Ook voor de effectentaks komen er een aantal aanpassingen. Zo zouden er twee bijkomende anti-misbruikbepalingen doorgevoerd worden. Wie een vennootschap opricht om belastingen te vermijden, zou dat in de toekomst niet meer kunnen doen. Ook komt er een bijkomende bepaling voor wie aandelen bezit op een effectenrekening en dat wil omzetten naar nominatieve aandelen. Op die manier worden enkele achterpoortjes gesloten.

Volgens CD&V zal de regering in verband met de vennootschapsbelasting aan de Europese Commissie vragen of de korf van de minimumbelasting de Euro­pese regels doorstaat "om te vermijden dat we de zaak retroactief moeten aanpassen".

Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo toonden zich achteraf tevreden met de aanpassingen. “Het is positief dat we, na een aantal adviezen te hebben ontvangen, het zomerakkoord nu kunnen afronden en kunnen overmaken aan het parlement.” 

"Het is goed dat we het Zomerakkoord gaan uitvoeren zoals we het beslist hadden afgelopen zomer. De verlaging van de vennootschapsbelasting is belangrijk voor onze kmo's, zodat ze kunnen groeien en meer jobs kunnen creëren", aldus De Croo.

Mobiliteitsvergoeding

De regering bereikte ook een akkoord over een mobiliteitsvergoeding. Eerder dit jaar werden ze het al eens over het 'cash for car'-principe, waarbij werknemers hun bedrijfswagen kunnen inruilen voor extra loon. Maar dat ging voor verschillende partijen niet ver genoeg. Onder meer CD&V en Open Vld pleitten de afgelopen maanden voor een volwaardig mobiliteitsbudget, waarbij alle werknemers - niet enkel diegenen met een bedrijfswagen - een budget krijgen voor verschillende mobiliteitsopties, gaande van een wagen over een treinabonnement tot een fietsvergoeding.

Nu is afgesproken dat ten laatste in januari 2018 een concreet wetsontwerp op tafel moet liggen voor het mobiliteitsbudget.