© VIER

Rocco Granata in 'Kroost': "Wij waren de macaroni- en spaghettivreters"

De aflevering van 'Kroost' van maandagavond draaide om Rocco Granata. Samen met reportagemaker Eric Goens bezocht hij de mijn van Marcinelle, waar in 1956 136 Italianen om het leven kwamen tijdens een brand. Daar vertelt hij over zijn vader, die naar België kwam om in de mijn te werken. "Hij heeft veel afgezien. De eerste dag dat hij ging werken had hij zijn boterhammen gemaakt en ze in een wit servetje gewikkeld. Toen hij ging eten, deed hij de witte servet open en het zat vol kool", herinnert Granata zich nog.

neac

Volgens Granata is de Belgische overheid duidelijk tekortgeschoten in de opvang van de migranten. "Wij werden de macaroni- en spaghettivreters genoemd. Wij kregen alle mogelijke namen, maar niemand heeft er ooit over geklaagd", aldus de Limburgse zanger.

Het armoedigste huisje van heel het dorp

Samen met Goens trok Granata ook nog naar zijn geboorteland Italië. Het grootste deel van de familie Granata verliet Italië intussen, maar wanneer Rocco terugkeert naar het huisje van zijn tante, herinnert hij zich in welke armoede ze er destijds leefden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer