Direct naar artikelinhoud
Media

Veroordeelde Brendan Dassey uit Making a Murderer blijft vastzitten

Brendan Dassey blijft levenslang opgesloten voor hulp bij de moord op Teresa HalbachBeeld AP

Brendan Dassey, een van de veroordeelde hoofdpersonen uit de Netflix-serie Making a Murderer blijft toch in de gevangenis. De verstandelijk beperkte Dassey kreeg in 2007 levenslang voor betrokkenheid bij de verkrachting en moord.

Een hof van beroep besliste gisteren  met 4-3 dat Dassey in 2007 op zestienjarige leeftijd wel degelijk een vrijwillige en geldige bekentenis heeft afgelegd, meldden Amerikaanse media.

De rechtbank handhaaft daarom de levenslange gevangenisstraf voor Dassey, die met zijn oom Steve Avery is veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van de fotografe Teresa Halbach in 2005. De vrouw werkte voor een autowebsite en kwam foto's maken van een busje.

Moord opgebiecht

In de documentaireserie Making a Murderer is te zien dat de toen 16-jarige Dassey de moord opbiecht aan rechercheurs, daar was geen advocaat bij aanwezig. De spraakmakende documentaire zorgde voor veel ophef. Bewijs zou zijn neergelegd door rechercheurs, tijdslijnen zouden niet kloppen en de bewijsvoering zou mank gaan.

Een Amerikaanse rechter besloot in 2016 dat Dassey, die al meer dan een decennium vastzit, onmiddellijk vrijgelaten moest worden omdat de rechercheurs hem herhaaldelijk valse beloften hadden gedaan. Bij het verhoor beloofden ze Dassey dat hij 'niets had om zich zorgen over te maken'.

Het verhoor van Brendan Dassey in Making a MurdererBeeld Netflix


Het Openbaar Ministerie van Wisconsin ging tegen die uitspraak in beroep. De aanklagers vinden dat de agenten niets fout hebben gedaan. Aanvankelijk zou Dassey een nieuw proces in vrijheid mogen afwachten, maar het OM diende met succes een motie in om dat tegen te houden.